Fotograf: Wikimedia Commons

Elon Musk rasar över mediekritiken: Ska starta Pravda för att granska journalister

Då Berlinmuren föll 1989 drogs den legendariska ryska tidningen Pravda med i fallet. Men nu tycks Pravda återigen ha fått nytt liv. Denna gång tänker hårt mediekritiserade Elon Musk dra igång en plattform med samma namn för att granska journalister.

”Problemet med journalister är att de befinner sig under konstant tryck att nå maximalt klick och därmed förtjäna annonspengar eller få sparken.”

Det budskapet twittrade Tesla-grundaren Elon Musk ut under onsdagen som ett svar på all den senaste tidens massiva mediala kritik mot honom och Tesla. 

Konspiratoriskt, kan tyckas, indikerade superentreprenören att det är en ”lurig situation” då Tesla inte annonserar, medan bolag inom fossildrivna bränslen tillhör några av världens största annonsörer.

Twittrandet följer efter att han i början av maj avbröt en telefonkonferens med såväl analytiker som media för att det ställdes ”tråkiga frågor”.

Washington Post konstaterar att Elon Musk-storyn började bra med en invandrare som flyttade från Sydafrika till Kalifornien för att jaga sin dröm, tjänade en förmögenhet på betaltjänsten Paypal och senare till och med började tillverka rymdskepp.

Men efter att Tesla-bilar med Autopilot-funktion har kraschat, Tesla Model 3 har dragits med stora brister vad gäller bromsning och styrning och Elon Musk har haft oerhört tufft att leva upp till produktionsmålen, så har sydafrikanen gått från att vara medias älskling till avvisad älskare och dragit med sig Tesla-aktien i fallet.

Situationen underlättas knappast av att grävande journalister har kunnat visa att Tesla har bortsett från säkerhetsrisker vid sina fabriker och underlåtit att rapportera om olycksfall.

Och efter att ha tappat sin coolhet i takt med växande kritik nöjer sig alltså inte Elon Musk med onsdagens Twitter-attack mot media.

Han har långt gångna planer på att skapa en webbplats där allmänheten kan ”betygsätta sanningens kärna hos varje artikel och följa trovärdighetspoäng över tid för varje journalist, redaktör och publikation.”

Med tanke på att Elon Musk registrerade företagsnamnet Pravda Corp i oktober verkar han faktiskt mena allvar med sin tänkta plattform.

Washington Post rapporterar också att Musk har frågat sina 21,8 miljoner följare om plattformen är en god idé att och merparten har svarat ja – men då får man inte glömma att många av följarna är trogna fans.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  2. Oscar Properties smög ut vinstvarning i fredags – nu faller aktien fritt på börsen
  3. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  4. Nya skräcksiffror över bopriser – visar svagaste januarimånaden någonsin i Valueguards historik
  5. Hon blir Handelsbankens första kvinnliga vd
  1. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.