Fotograf: Unsplash

Challengermode drar igång e-sportens motsvarighet till SHL

National Esports League, NEL. Det är namnet på en ny e-sportsliga som även startar i internationellt format. Bakom ligan står svenska startup-bolaget Challengermode med investerare som Zlatan Ibrahimovic och Avito-grundaren Jonas Nordlander.

”Om du vill bli fotbollsproffs börjar du i division 10 och jobbar dig uppåt, men e-sport har inte samma struktur. Vi skapar en certifierad väg från amatör till proffsscenen”, säger Robel Efrem som är vd tillika medgrundare av Challengermode.

VA.se rapporterade 2015 om att Challengermode har skapat en plattform där gamers över hela världen kan tävla om pengar dygnet runt.

Mycket vatten har hunnit rinna under broarna sedan dess.

”Vi har inte samma fokus på att tävla om pengar längre, utan har snarare byggt en struktur som påminner om SHL”, säger Robel Efrem.

Enkelt förklarat så är SHL – tidigare Svenska Hockeyligan – uppbyggt av fjorton lag som spelar 52 omgångar och därefter sker slutspel med åtta lag.

Just det här med pengarna kanske ändå är en sanning med modifikation med tanke på att Challengermode-spelarna behöver betala inträdesavgifter för att delta i vissa tävlingar, där en provision dessutom tas ut av förloraren. Bolaget poängterar dock att den stora majoriteten av deras tävlingar är kostnadsfria att gå med i.

Det är inte heller någon kasino- eller lotteritjänst man ägnar sig ägnar sig åt, utan åt spel som går under den juridiska benämningen ”skillgames”. 

Fokus ligger på världens största onlinespel, League of Legends, samt Counter-Strike: Global Offensive och PlayerUnknown's Battlegrounds. Förutom att ta ut en egen provision skapar Challengermode intäktskällor åt spelbolag och spelutvecklare som integrerar sina spel mot plattformen.

Challengermode består idag av 15 personer och bolaget har än så länge fått investeringar på cirka 6 miljoner dollar, där bland annat Zlatan Ibrahimovic och Avito-grundaren Jonas Nordlander tillhör några av investerarna.

Läs mer: Efter app-fiaskot – här är Zlatans nya tech-satsning

Plattformen arbetar redan med en webbapp för både stationära och mobila enheter och det finns även planer på att släppa mobilappar i framtiden.

Det övergripande målet med Challengermode är att skapa ett företag som upprätthåller de värden som gör tävlingsspelande ”häftigt och inspirerande”: lagarbete, passion och professionalism.

Visionen är att ”förändra e-sportbranschen i grunden genom att hjälpa gamers, som oss själva, att bli bättre spelare och att kunna vinna pengar på sin kunskap och skicklighet”.

Så fungerar Challengermode:
- En gamer registrerar sig och väljer bland olika tävlingar eller turneringar att spela, själv eller med ett lag.
- För vissa tävlingar köper man ”speltokens” för pengar, och använder dessa för att utmana andra spelare.
- Därefter startas spelet utanför själva plattformen.
- Vinnarna av en tävling vinner antingen priser direkt i form av pengar, fysiska priser som gaming-möss eller kvalar vidare till andra relaterade tävlingar.
- I en betald match krediteras vinnaren den mängd tokens som förloraren betalade i inträdesavgift för att anta utmaningen.
- Spelaren kan sedan skapa fler utmaningar eller välja att ta ut en del av eller hela sitt token-saldo som pengar, som sedan kan föras över till kreditkort eller bankkonto.
- Vid betalda matcher tar Challengermode 10 procent i provision av förlorarens inträdesavgift.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST