Telia Companys vd Johan Dennelind. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT, Bertil Ericson/Scanpix/TT

Börsen dissar Telias invit till Bonnier – aktien fortsätter ned efter handelsstopp

Bonnier Broadcasting, med TV4 och C More, är värt över 10 miljarder kronor, enligt Resumé. Förhandlingarna, som nu bekräftas av Telia, har pågått länge.

”Som Telia tidigare har sagt så är innehåll en viktig del av företagets framtida strategi och vi undersöker kontinuerligt möjligheter inom detta och andra områden. Samtalen med Bonnier är en del av det arbetet”, skrev Telia i ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen som ett svar på spekulationer i media om att bolaget är intresserat av att köpa Bonnier Broadcasting med kanalerna TV4 och C More.

Det var tidningen Resumé som släppte nyheten om att det sedan förra hösten pågått förhandlingar mellan Telia och Bonnier om ett förvärv av Bonnier Broadcasting.

Tv-koncernen värderas till över 10 miljarder kronor, enligt tidningen.

I affären ingår en möjlighet för Bonnier AB att behålla en minoritetspost i Bonnier Broadcasting.

Telia har efter att ha lämnat Centralasien med svansen mellan benen jagat efter innehåll och rättigheter en längre tid, enligt Resumé.

Ett exempel på det är att Bonnier och Telia i en gemensam ansträngning har samarbetat i försöken att återta Premier League från MTG utan framgång. Resumé uppger att Telia-ledningen noga har studerat British Telecoms strategi som ledde till ett köp av en del av den engelska toppfotbollen.

Men den enda sporträttighet som Telia har förvärvat är finska hockeyligan, som enligt Resumé har ungefär samma betydelse i Finland som Fotbollsallsvenskan i Sverige.

För ett år sedan var Telia ytterst nära att köpa TDC, men återigen stördes processen av MTG. Dessa förlorade i sin tur affären mot ett konsortium danska riskkapitalister i våras.

Då "varvades affären med Bonnier upp" där Telia till en början tittade på tre möjligheter:

1. Samarbete kring rättigheter.
2. Köp av enbart C More
3. Köp av hela Bonnier Broadcasting.

Slutsatsen blev att hålla ihop Broadcasting och öppna för att Bonnier skulle behålla en minoritetsandel, enligt Resumé.

Parallellt har Telia-chefen Johan Dennelind haft kontakt med ledningen för Discovery som enligt källor till Resumé är ute efter att vilja sälja av sin nordiska verksamhet. Då dessa kontakter inte har gett något resultat har Bonnier-affären blivit än mer intressant. Dessutom har Tele2-köpet av Comhem ytterligare eldat på Telias behov av innehåll och rättigheter, enligt Resumé.

Bonnier Broadcasting omsätter omkring 8 miljarder kronor och gör ett ebita-resultat kring en halv miljard. Affären berör över 1 000 anställda i Sverige och Finland, enligt tidningen.

Börsen uppskattade inte nyheten om en potentiell affär med Bonnier. Efter ett kortare handelsstopp återupptogs handeln i Telia klockan 12.30 på fredagen. Redan innan handelsstoppet hade aktien hunnit falla 2 procent men efter att handeln återupptagits har fallet utökats till 2,8 procent.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.