Fotograf: Hobbex press

Svenska prylkedjan stänger alla butiker efter tung förlust

Efter att ha tappat nästan en tredjedel av sin omsättning och samtidigt gjort en tung förlust uppger nu Hobbex att de ska stänga alla sina fysiska butiker – och satsa på e-handel.

Hobbex som grundades 1961 ska stänga sina 14 fysiska butiker inklusive lagershopen i Borås. Det skriver tidningen Market.

Förra räkenskapsåret minskade prylkedjan försäljningen med över 50 miljoner kronor till 107 miljoner kronor och rörelseförlusten landade på 16,8 miljoner kronor.

"Det handlar om misstag vi gjort internt kombinerat med det förändringstryck vi ser i handeln i dag. Det finns ingen anledning att skylla på vädret eller något annat", säger delägaren Johan Gustavsson till Market.

Läs även: Mediamarkts svenska facit sedan start: Minus 3 miljarder kronor

Nu ska bolaget omvandlas och fokus ska läggas på e-handeln. Exakt när butikerna stänger är inte helt klart men Hobbex för en dialog med fastighetsägarna. Sedan tidigare har två butiker i Skåne stängt.

Så sent som 2016 berättade Hobbex i en intervju att målet var inställt på butiksexpansion utomlands. Samma år öppnade Hobbex även en butik i Kista galleria i Stockholm. Samtidigt meddelades att målsättningen för 2017 var sex till åtta nya butiker.

Nu håller Hobbex på att rekrytera en ny vd och förhoppningen är att denna ska finnas på plats i sommar.

"Vi behöver en ny vd som kan e-handel och som vill vara med på en ny spännande resa in i framtiden. Det har inte fungerat internt. Dessutom finns ett högt förändringstryck utifrån", säger Johan Gustavsson till Market.

Totalt har 5 000 svenska butiker tvingats slå igen de senaste sex åren, uppgav Svensk Handel i en rapport i slutet av april. I Svensk Handels framtidsscenario väntas e-handeln utgöra 22 till 33 procent av den svenska detaljhandeln 2025.

Läs även: E-handelsslakten: 5 000 svenska butiker har tvingats slå igen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST