Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegie i Stockholm Fotograf: Purest

Nu kommer Sveriges första "avlopps-öl"

Den första svenska ölen som bryggs på renat avloppsvatten har premiär på fredag. "När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen", säger Chris Thurgesson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet.

En ekologisk och kristallklar pilsner, så beskrivs den nya ölen PU:REST som bryggs på renat avloppsvatten från Hammarby Sjöstadsverk och har premiär på Nya Carnegiebryggeriet den 25 maj.

Bryggeriet har tagit fram ölen tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet.

”Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitét som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten”, säger Staffan Filipsson, projektledare vattenrening, på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

"När vi fick frågan av IVL kunde vi inte motstå utmaningen. Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri", säger Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet, i pressmeddelandet.

Ölen kommer att säljas på Systembolaget från och med början av juni i begränsad upplaga och finnas tillgänglig på utvalda krogar och festivaler.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant