Nordea utreds – levererade sedlar till kriminella växlingskontor flera år efter polisvarning

Fyra år efter att de varnats av danska polisen stoppade Nordea distributionen av 500 euro-sedlar år 2015. Sammanlagt ska omkring en miljard danska kronor ha levererats till kriminella växlingskontor under flera år, rapporterar Danska TV2.

Nordea utreds för penningtvätt i Danmark efter uppgifter om att banken under flera år ska ha levererat sammanlagt omkring en miljard danska kronor i kontanter, framförallt i 500-eurosedlar, till kriminella växlingskontor där pengarna bland annat ska ha använts till penningtvätt rörande narkotikahandel. Redan 2011 varnade polisen Nordea för att 500-eurosedlar användes av kriminella för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Det rapporterar Danska TV2.

"Vi beklagar att vi inte reagerade mer kraftfullt tidigare. Vi medger att vi gjort misstag som vi ångrar. Men vi vill understryka att Nordea har gjort kraftfulla insatser sedan dess för att motverka penningtvätt. Vi växlar ej pengar med växlingskontor sen 2016", säger Julie Galbo, som är chef för Group Risk Management and Control på Nordea, till SVT Nyheter.

Chefer för tre växlingskontor har dömts till långa fängelsestraff för penningtvättsbrott. Bara till dessa tre kontor levererade Nordea åren 2012-2015 motsvarande en miljard danska kronor, varav det mesta i 500-eurosedlar.

Under 2016 beslutade Europeiska centralbanken att sluta producera och ge ut 500-eurosedlar med hänvisning till att dessa sedlar med stor valör underlättar olaglig verksamhet. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.