ANNONS

Ljus framtid för smarta fönster

Framtiden ser lovande ut för smarta fönster, förutspår analysföretaget n-tech Research. Med smarta fönster kommer allt i ett paket: ett osynligt, miljöcertifierat solskydd som bidrar till en lägre energiförbrukning. Samtidigt behåller du kontakten med världen utanför. 

När vårens första strålar kikar in genom kontorsfönstret och vi alla längtar ut i solen,  det är då de kraftiga markiserna plötsligt rullas ut och vi stängs inne från allt som sker utanför. Det ideala vore att få in ljuset men bibehålla samma funktion som en markis erbjuder. Låter det som hokus pokus? Det är det inte.

Fabrik i Sverige

Efter flera års forskning vid Ångströmlaboratoriet har Uppsalaföretaget ChromoGenics skapat ConverLight –en flexibel, dynamisk glaslösning med solskydd. Förenklat förklarat så ändrar ConverLight toningen i ett fönster. Glaset består av säkerhetsglas med UV-skydd och ljuddämpare, och tekniken tillverkas på plats i Uppsala.

”Produkten går att jämföra med ett par färgskiftande solglasögon som är ljusa inomhus men blir mörka när solen kommer fram. Skillnaden är att vårt glas automatiskt styr när värmen ska släppas in eller stängas ute. Du får en fantastisk komfort när den stekande solen elimineras, men har fortfarande full utsikt utåt”, berättar Jerker Lundgren, glasvisionär och vd på ChromoGenics.

Sänker energikostnader

Jerker Lundgren har arbetat med glasfasader på olika sätt i 24 år och vet precis vad kunderna eftersöker.  

”I Norden vill och behöver vi ha ljus, och ett underhållsfritt, effektivt solskydd står högst på önskelistan. Fönstret släpper bara in tio procent av solenergin, och sänker därför dina energikostnader eftersom du inte behöver kyla ner lokalen lika mycket. Vår produkt uppnår dessutom kraven i flera miljöcertifieringar, och tillsammans med låga kostnader för drift och underhåll blir det en mycket kostnadseffektiv lösning.”

För visst älskar vi nordbor ljus och stora glaspartier. Men lika väl som vi älskar det, avskyr vi när solen gassar och vi får ett alldeles för varmt kontor, sjukhus eller vardagsrum hemma.

”När man får uppleva möjligheten med att ha stora fönster med full utsikt men samtidigt sitta i ett svalt rum – då blir man lycklig. Det stora sker i det tysta. En annan fördel med smarta fönster är att ingen exteriör utrustning förändrar fasadens uttryck utifrån sett.”

Lovande framtid

n-Tech Research förutspår i deras analys från april 2018 att marknaden för smarta glas kommer öka markant de närmaste fem–tio åren. Analysen menar att smarta glas kommer gå från att vara en produkt i lyxprojekt till att bli vanlig i kommersiella projekt och bostadshus. 

”Fastighetsbranschen utvecklas starkt just nu, och vinnarna kommer vara de som vågar ta till sig ny teknik och tänka långsiktigt. Det kommer bli en otroligt intressant framtid för oss på ChromoGenics”, avslutar Jerker Lundgren. 

Läs mer om ChromoGenics och ConverLight


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST