”Alexa, finns gud?” – Engelska kyrkan lanserar röststyrd app för icke-troende

Den över 500 år gamla kyrkan lanserar en app till Amazons Alexa.

Smarta högtalare vinner allt mer mark. Under första kvartalet 2018 såldes över 9 miljoner globalt, enligt statistik från Canalys.

Det "smarta" med de såkallade smarta högtalarna är att de kan ha AI-styrda röstassistenter som bland kan berätta om vädret, beställa varor, eller ställa in musiken.

Framväxten av rösttjänster är något som den över 500 år gamla engelska kyrkan, som är Englands statskyrka, har tagit fasta på.

Den 24 maj lanserade de en app för Amazons röstassistent Alexa som ska svara på användarnas metafysiska frågor, skriver The Economist.

Appen kan bland annat berätta hur ett kyrkobröllop går till, hur man ber, eller var närmaste kyrka ligger. Målgruppen är icke-troende.

Syftet är att ”föra människor till en relation med gud", säger Adrian Harris, som är engelska kyrkans digitalchef och basar över fem anställda, till tidningen.

Appen till Alexa är ett led i kyrkans digitala satsning de senaste åren, skriver The Economist. De senaste två åren har exempelvis följarskarorna på Instagram och Facebook tre- respektive fyrfaldigats efter att man siktat in sig på att tillvara på det ökade intresset för kyrkliga frågor vid påsk och jul.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.