Stacey Cunningham. Fotograf: TT/Richard Drew

Nu tar den första kvinnan någonsin över ordförandeklubban för New York-börsen

På fredag tar Stacey Cunningham, som första kvinna, över ordförandeposten för New York Stock Exchange. I och med ordförandeskiftet leds nu de två största USA-börserna av kvinnor.

Börsen grundades under ett träd 1792, och sedan dess har 66 män bytt av varandra på ordförandeposten. Den traditionen bryts nu på fredag när Stacey Cunningham som första kvinna sätter sig i ordförandestolen hos världens största börs, New York Stock Exchange (NYSE).

Stacey Cunningham har tidigare axlat rollen som COO och tar nu över ordförandeklubban från Tom Farley.

I och med ordförandeskiftet leds nu de två största USA-börserna av kvinnor, detta efter att Adena Freidman blev vd för Nasdaq i januari 2017.

”Mer än ett halvt århundrade efter att Muriel Siebert blev den första kvinnan med en styrelseplats i NYSE representerar Stacey en ny generation ledare inom NYSE Group”, säger Jeff Sprecher, ordförande och vd för moderbolaget.

”Stacey och vårt team är orubbligt inställda på att säkerställa att USA fortsätter att vara centrumet för världens kapitalmarknader.”

Stacey Cunninghams börskarriär tog sin början redan under studietiden. Det var då hon gjorde ett summer internship på NYSE:s tradinggolv. Vid det här tillfället studerade hon till driftsingenjör vid Lehigh University i Pennsylvania. Detta skriver Times.

Det här var under den tiden då börsen försökte anpassa sig till att ha kvinnor inblandade i verksamheten och damtoaletterna var fortfarande belägna i omgjorda telefonkiosker. Trots detta blev Stacey Cunningham förälskad i atmosfären och två år senare var hon tillbaka på tradinggolvet på heltid. Något som hon själv menar var möjligt tack vare Muriel Siebert.

”Jag tror att det är väldigt viktigt att inse att när än en kvinna flyttar och omdefinierar gränserna, då omdefinierar hon dem för alla de som följer henne också”, sa Stacey Cunningham till The Street tidigare i år.

Stacey Cunningham har själv sagt att hon inte tror att karriären i sig är linjär och hon vet vad hon pratar om. Under 2005 bestämde hon sig för att lämna Wall Street och påbörjade en utbildning på Institute of Culinary Education på Manhattan, där hon praktiserade på den nu stängda restaurangen Quest.

Tidigare har hon sagt att skillnaden mellan köket och tradinggolvet egentligen inte var så stor, båda jobben krävde att hon multitaskade och hanterade misstag på ett effektivt vis.

Efter den korta avstickaren var Stacey Cunningham emellertid snart tillbaka på börsspåret. Hon jobbade för konkurrerande Nasdaq mellan 2007 och 2012, innan hon återvände till NYSE.

Stacey Cunningham, som nu tar över rodret för världens största börs, har själv erkänt att hon aldrig trodde att hon skulle sluta upp på Wall Street.

”Det tog bara en dag. En enda dag att förändra min karriärbana. I samma stund som jag gick in i den där byggnaden och ut på golvet, då visste jag att det var där jag hörde hemma just då”, berättade hon under ett tal 2015.