ANNONS

Så enkelt slipper du utdragna rättsprocesser i internationella affärer

Oenigheter i affärsrelationer kan resultera i en utdragen rättsprocess. Men genom att välja rätt tvistelösningsmodell kan processen bli både kostnadseffektiv och flexibel. Det här är vad du behöver veta.

Fördelarna med alternativa tvistelösningstjänster, som skiljeförfarande, är flera. Dels blir processen kostnadseffektiv och flexibel, dels sker tvistelösningen i ett neutralt forum.  

Just skiljeförfarande är den vanligaste tvistelösningsmodellen i internationell handel och finns med i de flesta kommersiella avtal. Avgörandet vid en tvist utgörs då av en prövning av en skiljeman eller skiljenämnd, istället för en nationell allmän domstol. 

”Skiljeförfarande är snabbare än en domstolsprocess eftersom ett skiljeförfarande har förutbestämda tidsramar och inte heller kan överklagas”, säger Carin Lettius, Managing Partner på Glimstedt i Helsingborg, och tillägger:

”Ett skiljeförfarande är dessutom sekretessbelagt. Man riskerar därför inte att företagshemligheter läcker ut. I domstol blir, som huvudregel, allt offentligt.”  

Advokatfirman Glimstedt

Advokatfirman Glimstedt är en av Sveriges största advokatbyråer - en fullservicebyrå med över 250 medarbetare på 13 platser i Sverige och tre i Baltikum.

Michael och Carin Lettius på Glimstedts Helsingborgskontor

Byrån erbjuder kompetens inom alla juridiska områden och kan samtidigt bygga starka relationer på plats. 

Läs mer här

Tvistelösning som känns mer neutral och rättvis

Görs skiljeförfarandet ad hoc kan det vara svårt för parterna att överblicka spelregler och kostnader. Väljer man istället ett skiljeinstitut blir processerna kring förfarandet mer översiktliga –  du får bra koll på kostnader och tidsramar.

Internationella klienter kanske inte känner sig helt bekväma med att ta tvisten till svensk domstol. Då är det lättare för parterna att enas om skiljeförfarande, berättar Michael Lettius, Partner på Glimstedt i Helsingborg:

”En annan fördel med skiljeförfarandet är att en skiljedom är verkställbar i princip var som helst i världen. I Sverige har vi bland annat Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, SCC, som under de senaste åren utvecklats till ett av världens ledande tvistelösningsorgan.” 

Bolag i behov av hjälpande hand

Michael Lettius berättar att de nordiska länderna i mångt och mycket har en liknande lagstiftning: 

”Men, när det dyker upp avtal på engelska eller tvister med en utländsk part behöver ofta SME-bolag vägledning och hjälp. Vi blir inkopplade när en tvist har uppstått men vi hjälper även till med avtalsarbete för att välja en så lämplig tvistelösningsmodell som möjligt om det skulle bli tvist i framtiden.” 

Enligt Carin Lettius är det vanligt att SME-bolag ändå försöker hantera en del av avtalsjobbet själv. De kanske använder en gammal mall och kopierar den vilket resulterar i en tvistelösningsmodell som inte är anpassad för produkten eller parterna:

”Det har vi upplevt flera gånger. Hade vi fått vara med från början hade bolaget också kunna undvika tvister och styra upp det hela till en bättre, effektivare lösning. Glimstedt har lång erfarenhet av såväl förebyggande avtalsarbete som skiljeförfaranden och vi rekommenderar alltid våra klienter att kvalitetssäkra sina avtal”, avslutar Carin Lettius.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.