Daniel Ek, medgrundare av och vd för Spotify, och en av initiativtagarna till Brilliant Minds Fotograf: Spotify/Press

Wallenberg, Stenbeck och Daniel Ek vill skapa ett "kreativt Davos" i Sverige

Familjerna Wallenberg, Stenbeck och Olsson går in och finansierar techfestivalen Brilliant Minds.

Techfestivalen Brilliant Minds, som drogs igång av Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek och Ash Pournouri, mest känd som den avlidne Aviciis före detta manager, har fått backning av några av Sveriges tyngsta finansfamiljer. Det uppger Financial Times.

Första året, 2015, var det musiktjänsten Spotify som finansierade eventet. Enligt Breakit hamnade kostnaderna då på drygt 10 miljoner kronor och intäkterna på drygt 1 miljon kronor.

Men nu ägs och finansieras Brilliant Minds av bland annat familjerna Wallenberg och Stenbeck, Stena-familjen Olsson, Caroline Berg, från Ax:son Johnson-familjen, samt Daniel Ek själv. Hur stora investeringar familjerna som har gjort framgår inte, men tidningen uppger att det handlar om en femårig förbindelse.

Enligt tidningen är målet att skapa ett "kreativt Davos", med ansyftning till det toppmöte som anordnas varje år i den schweiziska skidorten av World Economic Forum.

"Daniel Ek skulle vilja sätta Sverige på kartan mer i den här nya världen och nya ekonomin. Det här handlar inte om en familj eller en entreprenör – det handlar om Sverige", säger Marcus Wallenberg, som bland annat är styrelseordförande för SEB, till Financial Times.

Brilliant Minds äger rum i juni i Stockholm. Ett av dragplåstren är David Solomon, som spås bli Goldman Sachs nästa vd. Tidigare år har bland annat artisten Pharrell Williams och Atomico-grundaren Niklas Zennström deltagit.

LÄS ÄVEN: Desperata artister mejlar Spotify-chefens barn för att komma in på rätt spellistor


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST