En av Sveriges tyngsta affärsänglar: ”Investerare, rådgivare och någon sorts psykoterapeut”

Eva Redhe är tillsammans med Daniel Ek, Lena Apler och Karl-Johan Persson en av de mest betydelsefulla änglarna på den svenska startupscenen. Så tänker hon kring investeringar.

Kapital finns det gott om, men duktiga och drivna entreprenörer är en bristvara – därför måste de vårdas.”

Eva Redhe, med ett långt förflutet i finansbranschen, är noga med att vårda de entreprenörer hon investerar kapital och tid i.

”Jag är så sjukt stolt över att få vara med i Ftrack. Första gången jag träffade grundaren Fredrik Limsäter tänkte jag – herregud han är ett geni.”

Ftracks programvara för hantering av digital filmproduktion har använts i allt från ”Game of thrones” och ”Westworld” till den svenska indiefilmsuccén ”Kung Fury” och är ett av Eva Redhes största innehav räknat på ägarandel. Med runt 17 procent är hon bolagets näst största ägare. Störst är Fredrik Limsäter. Och det finns en anledning.

”Ett av de viktigaste sätten att vårda entreprenörernas drivkraft är att se till de inte bli alltför utspädda. Jag kom in i Ftrack i december 2014 och tog in de andra ägarna också. Fredrik Limsäter och jag kompletterar varandra väl. Som ordförande avlastar jag honom även med vissa CFO-uppgifter så att han kan ägna sig åt verksamheten. Kraften i den digitala revolutionen är enorm. Och jag hade rätt om Fredrik, Ftrack är nu en global branschstandard.”

Det är så hon jobbar med sina innehav. Nära och engagerat. Hon bidrar med sin erfarenhet, sina pengar och sitt vidsträckta nätverk.

För att få ännu mer tid att vara affärsängel planerar hon att under året avsluta vissa av de nio styrelseuppdrag hon har i dag.

”I vissa av bolagen sitter jag på övertid. Det är roligt med styrelsearbete, men jag tar aktie­bolagslagen på väldigt stort allvar och nu längtar jag efter en mer fri tillvaro där leken och lusten får fritt spelrum och där jag kan göra det jag älskar mest, att vara en katalysator.”

Hon beskriver sig som en helt vanlig dalkulla men med en ovanligt stor dos jävlar anamma. ”Går det så går det och går det inte så ska det gå ändå” är hennes inställning till utmaningar.

Taskiga investeringar, som när hon satsade på en tidig version av det som nu är Abbamuseet och ”Mamma Mia” i Norge, ser hon som läropengar.

Tron på sin egen analys och övertygelse är långt mycket starkare än några enstaka felsteg. Att som nyanställd på Investor, med i princip bara skulder i plånboken, ta ett lån på en miljon kronor och ta ett bet på Astra kräver mod.

”Jag hade pluggat biokemi och fått innehavet i Astra på mitt bord. I min analys såg jag Losecs potential långt innan försäljningen och värderingen exploderade. Jag hade hört talas om att man som anställd kunde få låna upp till en miljon kronor och tog chansen.”

Den enda hon diskuterade den vågade satsningen med var hennes dåvarande pojkvän, Kjell A Nordström som nyligen hamnat i hetluften efter sina uttalanden om ”skräpytor”.

Life science och finans, kommunikation och finans, tech och life science. Det är i dessa gränsland Eva Redhe trivs bäst och ser störst möjligheter.

Efter sex år på Investor tog drömmen om eget överhanden. Tillsammans med en studiekamrat från Handelshögskolan, Vivianne Holm, startade hon Mercurius Financial Communications.

”Välkommen till full frihet att jobba dygnet runt sade min mamma. Hon visste vad hon pratade om då hon själv var entreprenör. Vi jobbade mycket med bolag som skulle till börsen och var något slags blandning mellan psykoterapeuter och rådgivare. Det var otroligt roligt.”

Jobbet som vd på Erik Penser Bank var inget hon sökte. Hon blev övertalad. Kontakten mellan de två startade på ett minst sagt okonventionellt sätt.

”’Hej, jag heter Eva Redhe och jag har läst hovrättens dom. Inte för att jag har med det att göra, men jag kan inte acceptera att rättsprinciper blir kränkta’, sade jag när jag ringde upp. Vi pratade i fyrtio minuter, sedan frågade Erik Penser när vi kunde ses.”

Efter två år under hennes ledarskap hade den pressade banken gjort en turnaround. På det följde två år som arbetande ordförande innan hon tackade för sig och återgick till sin ambulerande investmentbank.

Med totalt femton innehav, varav fem är noterade, är Eva Redhe i princip fullinvesterad. Hon anser att riskprofilen är på gränsen till för hög men uppenbarligen något som hon kan leva med.

”En av mina kanske värdefullaste investeringar är amerikanska Ix Investments, som investerar i bolag som kombinerar hög finansiell avkastning med positivt klimat och social påverkan. Jag investerade i somras och fick med mig tio andra svenskar. Det var det lättaste och roligaste finansieringsuppdrag jag haft, av tolv tillfrågade tackade tio ja direkt. Ix är startat av ett barnbarn till Warren Buffett. Vi är många som vill se att kapitalmarknaden bidrar till en mer hållbar värld.”

Hur gick det med investeringen i Astra?

”Jo, det blev en bra affär även om jag fegade ur och sålde för tidigt.” 

Några av Eva Redhes investeringar:

Ftrack 

Molnbaserat produktionshanteringssystem för världsledande kreativa företag som Apple, Ubisoft, Sony och Technicolor.

Spago Nanomedical
Diagnos och behandling av cancer. Första partikeln färdigutvecklad och på väg in i regulatorisk fas.

Pilloxa
Läkemedelsdosett med tillhörande mobilapp inriktat på den yngre generationen.

Meduniverse
Interaktivt patientfallprogram för utbildning kring nya läkemedel och behandlingar.

Adventure Box/Happy L-Lord
Låter barn och unga enkelt och roligt skapa, dela och spela egna datorspel.

Nicks/LUB Foods
Choklad, kexbars, chokladdrycker m m utan tillsatt socker.

Ix Investments
Investerar inom förnybar energi, fastigheter m m med fokus på hög avkastning och positiv mätbar effekt på klimat och sociala områden. Det här är en artikel från Veckans Affärer Insights - en digital premiumprodukt från Veckans Affärer. Där får du kvalificerade affärsnyheter, fördjupade artiklar och analyser anpassade till just dina behov.Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar