ANNONS

Misstaget som skiljer amatörerna från tradingproffsen: Undvik att jaga marknaden

Att jaga marknaden – alltså att ta en position när priset redan har stuckit iväg en bra bit åt det ena eller andra hållet – är en vanlig fälla för investerare. Det är ett riktigt klassiskt trading-misstag som proffsen undviker med religiös övertygelse.

En vanlig förlorande setup

Investerare väntar ofta på att marknaden ska vända och att det sker en rejäl ändring i trenden, men avvaktar sedan att ta sin position när det väl händer, för att se om att vändningen och signalen är på riktigt.

Marknaden har gått ner ett bra tag och rörelsen ser ut att börja mattas av, plötsligt vänder den skarpt och rycker upp 200 eller 300 pips från sin senaste lägsta notering. Arga på sig själva för att ha väntat för länge och missat vändningen så köper de omedelbart i den stigande marknaden… som sedan får en tillfällig rekyl nedåt med omkring 100 pips. Investerarnas stop loss aktiveras och de stänger positionen innan den nya trenden fortsätter uppåt – utan investerarna, som besviket tänker på pengarna de kunde ha tjänat. Detta är ett typiskt scenario för att jaga marknaden.

Förvandla förluster till vinster

Hemligheten för att undvika att jaga marknaden är tvådelad;

Gratis trading-seminarium

Gratis trading-seminarium med Veckans Affärer i Göteborg 14 juni & Stockholm 19 juni. Kom och lyssna på branschexperter som talar om trading psykologi, daytrading, marknadesanalys och bitcoin mining. Begränsat antal platser.

Anmäl dig till Göteborg här

Anmäl dig till Stockholm här

  1. Missa inte möjligheten från början.
  2. Lär dig att avstå från affären om möjligheten redan har passerat.

Många nybörjare har inte utvecklat tillräcklig tilltro till sitt handelssystem eller sin egen förmåga som traders. Detta är helt normalt och rimligt eftersom det endast är med erfarenhet som en trader bygger upp sitt självförtroende. Dessvärre så leder ofta bristen på självförtroende till tvekan att slå till och ta positionen när möjligheten dyker upp. Till exempel när en marknad har haft en stark trend nedåt och investerarens tekniska analys starkt indikerar en vändning, så tvekar de fortfarande att köpa av rädsla att ha fel och att marknaden ska gå ännu lägre. För att bygga upp sitt självförtroende och öka sin erfarenhet kan det vara till stor hjälp att öva på ett demokonto med fiktiva pengar.

London Capital Group erbjuder demokonton gratis.

I kontrast så accepterar professionella investerare faktumet att varje position de tar kan resultera i en förlust – det är helt enkelt en del av spelet. De använder stop-loss-orders för att minimera potentiella förluster, men när deras marknadsanalys säger att det är dags att ta en position så tvekar de inte att ta risken. Genom att vara villiga att acceptera riskerna så missar de sällan en bra möjlighet.

Om man missar en möjlighet som en stor trendvändning på marknaden kan det ofta vara bäst att bara acceptera faktumet att det är för sent. Som tur är bjuder marknaden ofta på nya möjligheter. Proffsen vet, precis som att de accepterar riskerna i trading, att det är oundvikligt att inte missa en bra affär ibland och att det bästa är att vänta på nästa istället för att jaga den som redan har gått dem förbi.

Japan225 4-timmars candlestickdiagram visar två skarpa vändningar i trenden följda av rekyler.

Om en investerare fortfarande vill dra fördel av vad han tror kan vara en långsiktig trend så är det ofta bättre att invänta en rekyl mot trenden än att ta positionen direkt när marknaden redan har rusat iväg. En användbar metod kan vara att vänta på att rekylen kommer i närheten av ett 50- eller 100-perioders rörligt medelvärde. På så vis kan de ta positionen på en prisnivå som ger ett fördelaktigt risk-reward-förhållande med en stop-loss som begränsar risken – och ändå ha en god chans att följa med på den långsiktiga trenden.

Upptäck fördelarna med att använda LCG Trader

Slutsats

Att jaga marknaden som redan har rört på sig ordentligt lönar sig sällan för investerare. Det är nästan alltid bättre att antingen vänta på nästa setup eller på en rekyl som ändå ger en bra ingångsnivå.

Läs även:

Lyckas med din trading: Så använder du marknadens volatilitet till din fördel

Utvecklas som investerare: Lär dig allt om CFD-handel

 

Så hittar du dagliga investerings-möjligheter – med hjälp av experternas tekniska analys

Handla i utbrott eller rekyler? Här är proffsens enkla men smarta strategi

Upptäck marknadens vändningar: Så använder du japanska candlesticks

Gå in på LCG:s hemsida för att lära dig mer!

All information som tillhandahålls är endast för utbildningssyfte och tar inte hänsyn till dina personliga omständigheter (till exempel ditt tillgängliga kapital och din risktolerans). CFD-handel innebär hög risk för ditt kapital och kan medföra förluster som är större än din första insättning. Den är inte lämplig för alla, så se till att du fullt förstår riskerna. Om du tror att det kan vara nödvändigt eller lämpligt, så bör du söka oberoende finansiell rådgivning. London Capital Group Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Financial Conduct Authority ("FCA") med registreringsnumret 182110. London Capital Group (Cyprus) Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Cyprus Securities and Exchange Commission med registreringsnumret 341/17.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.