Fotograf: Stefan Stefancik/Pexels

7 av 10 är introverta – därför måste du lära dig kurera din ”introverta baksmälla”

Det är dags att slå hål på en rad myter om introverta, enligt psykologen Perpetua Neo vid University of Cambridge. 

En av de vanligaste missuppfattningarna är att introverta skulle vara mer obekväma vid sociala situationer än extroverta. Men den stora skillnaden är snarare fysiologisk än psykologisk.

I en VA-intervju med Thomas Erikson som är författare till boksuccéerna ”Omgiven av Idioter” och ”Omgiven av psykopater” konstaterar han att den övervägande delen av mänskligheten har introverta drag – närmare bestämt 70 procent – men att samhället och våra kontorslandskap är anpassade för extroverta.

I en artikel i Business Insider går psykologen Perpetua Neo igenom vad som skiljer introverta och extroverta och dödar en massa myter i samma veva:

Introverta trivs bäst allena
Att vara introvert handlar inte om hur social man är. Introverta kan ha de djupaste och mest meningsfulla relationer.

”Som introvert får du mer energi av att tillbringa tid på egen hand eller i små intima grupper med människor som du litar på”, säger Perpetua Neo till Business Insider.

Olika dopamin-trösklar
Introverta behöver lägre nivåer av den kemiska signalsubstansen dopamin än extroverta – dopamin är hjärnans eget belöningssystem – för att få stimulans.

Olika sätt att ladda batterier
Extroverta som befinner sig i extra stimulerande social miljö börjar att ”glöda”, medan introverta blir uttröttade och krymper ihop. Medan extroverta har ”korta stigar” i hjärnan för stimuli har extroverta långa ”stigar” som passerar alltifrån den högre främre hjärnbarken som registrerar fel och frontalloben som bedömer resultat till att använda hjärnans bank för långtidsminnet när man talar med andra.

Inte neurotiska
För introverta är en händelse aldrig bara en händelse och det gör dem mer sårbara i sociala sammanhang. Hjärnans koppling gör också att de felaktigt kan uppfattas som neurotiska.

Introverta får ”baksmälla”
Oavsett om introverta sitter i en liten grupp eller i stojiga överstimulerade miljöer så gör den långa väg som stimuli måste passera att nervsystemet blir överbelastat. 

Då måste introverta dra sig tillbaka för att få tid att ladda och bota sin ”introverta baksmälla”. Processen aktiverar det parasympatiska nervsystemet som är ansvarigt för ”vila och smälta”-funktioner.

Handlar inte om blygsel
Hur introvert eller extrovert du är benämns som din neurologiska mångfald – de flesta hamnar någonstans i mitten. Men var man hamnar på skalan har inget att göra med hur blyg eller socialt orolig man är. 

Det som ställer till det för den introverta är snarare rädslan att folk ska tro att du är korkad eller skratta åt dig. Det gör att hjärnan alltid letar efter fel och ger sig själv ovett, enligt Perpetua Neo.

Undviker liknande interaktioner framöver
Efter en besvärande händelse kommer en mer socialt orolig person att loopa den i sinnet och processen blir så pass ansträngande att introverta försöker undvika liknande situationer i framtiden.

Problemet är bara att många misstolkar det som social ångest. Men det går likaväl att vara extrovert och ändå vara plågsamt blyg eller ha social ångest.

Kan ladda batterierna på egen hand
Medan introverta kan ladda sina batterier på egen hand och komma ur ”baksmällan” behöver extroverta stökiga miljöer och situationer för samma sak.

Introverta blomstrar också av sociala sammanhang
Medan en extrovert person kan sikta på att träffa 50 personer under ett event och får en kick av att tala med så många som möjligt väljer introverta att lära känna ett fåtal med målet att föda början på en djupare relation. Det är en av huvudorsakerna till att introverta avskyr kallprat och kan bli så trötta efter att de behöver sova ända upp till 18 timmar i sträck.

Ingen förolämpning
Inåtvändhet är ingen förolämpning, utan snarare ett annorlunda sätt att leva ihop med andra människor. Oavsett var du befinner dig på inåtvändhet- utåtvändhet-skalan gäller det att lära sig hur du kan använda olikheterna till din fördel därigenom accelerera din yrkesmässiga och personliga utveckling.

Inget fel på dig
Ju mer bekväm du känner dig med att tala om för folk att du har en ”introvert baksmälla” och att du behöver tid för dig själv desto mer tar du kommando över dig själv.

Då slipper du också känna att det är något fel på dig bara för att du är en introvert typ – precis som en övervägande majoritet av oss andra.

LÄS ÄVEN: Varken introvert eller extrovert? Då ökar dina chanser att lyckas i karriären


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.