ANNONS

Har du koll på reseräkningar och skatteavdrag? Här är 6 tips för att maxa ditt företags ekonomi

När du helst vill fokusera på din kärnverksamhet är inte frågor som skatteavdrag och reseräkningar högsta prio. Men här finns pengar att spara. 

Tech-scaleupen Wint jobbar ständigt för att göra det superenkelt att driva företag. Janne Westerlund, auktoriserad redovisningskonsult på bolaget, har tagit fram sex tips till företagare som vill spara pengar såväl med företaget som privat.

1. Dra av för hemmakontoret

Att jobba hemifrån blir allt vanligare och ibland kan gränserna mellan jobb och fritid luckras upp ordentligt. Då är det bra att veta att hemmakontoret är avdragsgillt i ett aktiebolag. 

“Om du har kontor hemma kan företaget hyra det av dig till marknadspris och göra avdrag för det. Det kan vara ett sätt att hålla nere lokalkostnaderna på stan när man växer med nytt folk.”

Wint

Wint är en tech-scaleup som vill göra det superenkelt att driva företag genom att automatisera din ekonomihantering. Läs mer om Wint på wint.se eller ladda ner Wints app i AppStore eller Google Play.

2. Glöm inte friskvårdsavdrag

Aktiebolag kan även göra avdrag för friskvård. Erbjudandet måste gå ut till alla anställda och är en avdragsgill kostnad för företaget samt en skattefri förmån för den anställde.

”Friskvård och fysisk aktivitet är en bra investering för hela företaget, då det gynnar både välmående och produktivitet. Men man måste inte göra storslagna satsningar – boka in en PT som kommer till företaget någon gång ibland istället.” 

3. Ge ränta på lånet

De flesta bolag behöver kapitaltillskott i början. Då kan det vara intressant att låna ut pengar till sin egen verksamhet. 

“När du lånar pengar är det viktigt att ge marknadsmässig ränta på lånet – tre procent plus statslåneräntan enligt Skatteverket. Men kom ihåg att du inte bara kan sätta in dina pengar i företaget hur som helst för att få ränta. Det måste finnas ett lånebehov.”

4. Se över aktieutdelningen

Att genomföra en aktieutdelning är ofta skattemässigt förmånligt eftersom den beskattas lägre.  

“Ett sätt skulle kunna vara att kombinera utdelning med en utlåning, det vill säga att ta aktieutdelning med 20 procent skatt, för att därefter låna ut pengarna till företaget mot ränta. Allt beror dock på vilket gränsbelopp du har i bolaget, så mitt tips är helt enkelt att se över saken ordentligt med en expert. Ta kontakt med en redovisningskonsult eller revisor.”

5. Dra av representationsmomsen

Att bjuda kunder och leverantörer på affärslunch är inte längre avdragsgillt. Däremot får du dra av momsen för representation. Moms för representation på underlag upp till 300 kronor per person är avdragsgill.

“Men det viktigaste är att göra det som ger mest värde för bolaget. Behöver du representera för att få ditt bolag att växa – gör det. Sluta inte för att spara några kronor i skatt.”

6. Kom ihåg reseräkningen

Om du reser i jobbet betalar ofta företaget resa och hotell. Men du kan ändå ha rätt till skattefritt traktamente om du reser mer än fem mil utanför bostadsorten, så länge du sover över. 

“Inom Sverige är beloppet 220 kronor för en heldag och 110 kronor för en halvdag, men åker du utomlands kan de vara betydligt högre. Det kan bli mycket om du reser ofta i jobbet. Gör en reseräkning direkt när du kommer hem så att det inte glöms bort.”

Läs mer om företaget och hitta fler tips på wint.se


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant