Från rik uppväxt till att skrapa tuggummi på lagergolv: Så höll den svenska smygrasismen på att knäcka topp-vd:n

Svensk smygrasism har präglat stora delar av Payman Hazheers liv. Ett tag var han nära att ge upp hoppet om att få göra något annat än att arbeta på lager i det nya landet Sverige. Men livet tog en ny vändning, och idag är den tidigare lagerarbetaren vd för den snabbväxande retail-byrån Workshop med en omsättning på drygt en kvarts miljard kronor.

“Likt mig så tror jag att många invandrare i Sverige bär på en stark vilja att vara något mer än bara invandrare. Idag har jag inte längre samma behov av att visa det, utan nu är jag är ju ’Payman – killen som är en duktig ledare’”, säger Payman Hazheer.

Hur lyckas man gå från det lägst kvalificerade jobbet på Experts lager till att inta vd-posten för retail-byrån Workshop som hjälper kunder som Google och Samsung att få snurr på försäljningen i butik?

För Payman Hazheer räckte det inte bara med ett starkt driv som fick honom att prestera bättre än andra, utan det krävdes också människor som trodde på honom. Just det fick han erfara redan då familjen kom som nyanländ till Skellefteå och en vänlig man vid namn Tore Söderström tog den under sina vingar.

Senare i livet skedde samma sak då en försäljningschef från Telenor och Workshop-ägarna Christan Appel och Kristoffer Wanzelius fått upp ögonen för hur Payman Hazheer starkt bidragit till rekordförsäljning av abonnemang vid Expert-butiken vid Backaplan på Hisingen – Expert finns inte idag.

 

Från privilegierad uppväxt med privatchaufför – till rasistiska påhopp i Skellefteå

Payman Hazheers resa började när han redan som åttaåring fick lämna ett privilegierat liv i den iranska staden Shiraz med chaufför till skolan, nanny, ett stort hus och alla tänkbara bekvämligheter för att undfly regimens jakt på kapitalister.

När hans far – en framgångsrik entreprenör inom fastigheter – arresterades såg övriga familjemedlemmar inget annat val än att fly till Thailand där pappan bedrev viss verksamhet.

“Genom att pappa drev ett framgångsrikt företag blev han per automatik fiende till regimen.”

Då hans far till slut fick lämna arresten valde han att lämna Iran – tomhänt. Händelsen gav unge Payman Hazheer en första smak på att det man har byggt upp aldrig kan tas för givet.

Det fick han också erfara senare i livet då pappan efter hårt slit tjänat ihop till en livsmedelsbutik i Skellefteå – för att bli rånad och så brutalt misshandlad att det blev en stor nyhet i lokaltidningen.

Tanken med familjens flytt från en stökig flyktinganläggning i Stockholm till Skellefteå handlade om att enklare integreras med det svenska samhället. Det gick si och så med den saken.

Förutom att Payman Hazheer kunde få höra ungar som skrek “jävla neger” efter honom blev han än mer illa berörd då fulla människor drällde in i familjens nattöppna kiosk/gatukök och skrek ”jävla svartskalle” när något inte passade.

“Jag tänkte: Här står min mamma och pappa och sliter och ändå kommer det in folk och skriker hemska saker. Det påverkade mig starkt och fick mig att inse att oavsett hur mycket vi försöker så ses vi bara som invandrare.”

Inledningsvis hade pappan så svårt att få jobb att han knackade dörr vid olika fabriker och till slut inte såg någon annan möjlighet än att erbjuda sig att klippa deras gräs för att få in en fot.

Den händelse som nog ändå har satt djupast spår i Payman Hazheer var när familjen efter hårt slit lyckats skrapa ihop pengar till ett hus och en ”snäll” gumma som skulle sälja efter att maken hade gått bort vägrade när hon förstod att köparen var en familj med invandrarbakgrund.

“Jag har förstått att hon tyckte att det skulle besudla minnet av hennes make. Då insåg jag att det verkligen finns rasism och att den inte bara kommer från arga gubbar och skinnskallar, utan också snälla och gulliga gummor.”

Payman Hazheer fick själv en släng av sleven.

Tvingades börja på lagergolvet – trots topputbildning

Allt började med att han arbetade hårt i pappans nya butik för exklusiva herrkläder. Genom metoder som att memorera kundernas mått och lämna kostymer vid deras kontor blev Payman Hazheer en så duktig säljare att han till slut fick pappas förtroende att utvidga till Umeå.

Då han senare insåg att han han riskerade att få arbeta i butik under resten av sitt liv lyckades han med hjälp av idogt arbete och CSN-medel skrapa ihop så mycket pengar att han fick råd att läsa programmet International Business i Washington under 1,5 år.

Men när han återvände till Sverige med fina betyg och rekommendationsbrev i bagaget fick han inte komma på en enda anställningsintervju.

Till slut såg han ingen annan lösning än att via en kompis som var butikschef vid Expert på Backaplan i Göteborg börja på lagret. Då han redan första dagen fick en sopkvast i handen och ett rakblad med instruktioner om att skrapa bort fastnaglade tuggummin började han misströsta.

“Jag kände att det kanske var dags att ge upp ambitionen att bli något och förlika mig med tanken på att det var här var så långt jag kunde komma.”

Livet kom dock att ta en ny vändning då han tog steget upp till säljare och inte bara blev butikens bästa, utan en av de bästa Expert-säljarna i landet.

“Jag kände mig olycklig utanför butiken, men då jag kom in i butiken var jag Payman, den duktiga säljaren. Expert-butiken blev min fristad.”

Snart började han utveckla idéer för hur mobiler skulle kunna placeras på ett bättre sätt i butiken för att sälja fler abonnemang och det gick så bra att han blev telekom-ansvarig. Då han stod i kassan en dag skulle livet återigen ta en ny vändning.

Payman Hazheer är en av 15 utvalda av 2000 sökande till Skoda Cycling Team. Foto: Hans Berggren

Från golvet till hyllad försäljningschef

Telenors försäljningschef kom in och undrade hur det kommer det sig att just Backaplan-butiken sålde fler mobilabonnemang än någon annan Expert-butik i landet. Payman Hazheer förklarade bland annat att han hade utvecklat olika säljmodeller samt ett tänk där alla i butiken skulle sälja abonnemang.

Döm om hans förvåning då Payman Hazheer på stående fot bjöds in till Telenors huvudkontor och senare inte bara fick träffa försäljningschefen, utan också Workshop-medgrundaren Christan Appel.

När duon gav kom med förslag om att bli försäljningschef för en nystartad organisation och starta med 40 000 i månadslön brast han i gråt. Den nya organisationen blev senare så framgångsrik att han såväl internt som externt fick uppdrag att föreläsa.

Då kom en kalldusch – eller i alla trodde han att det var det.

Telenor-ledningen ville nämligen satsa på bättre kundupplevelser och ville att Payman Hazheer skulle ta över försäljningen för samtliga butiker i Sverige. Då Christian Appel gav sin välsignelse kunde Payman Hazheer inte för sitt liv förstå varför Workshop inte kämpade för att behålla honom.

"Workshop sade att de inte skulle kunna utveckla mig på samma sätt som Telenor, men jag förstod inte det då utan tänkte att de ville bli av med mig.”

Han lyckades dock vända frustrationen till nya framgångar med utmärkelser, föreläsningar och blev dessutom ambassadör för Karriär i handeln, ett initiativ från Handelsrådet.

“Handel har låg status. Så jag berättade om min resa för att inspirera ungdomar till att välja handeln som karriärväg.”

Koppla av är att koppla bort

När han gick interna utbildningsprogram vid Telenor blev han kallad “förändringskillen” och då han vid 35 återigen började fundera över om det var dags att göra något annat i livet hörde Workshop av sig.

Ägarduon hade en affärsplan att göra Workshop till den ledande retail-byrån i Norden och ville ha med Payman Hazheer som vice vd.

Sedan dess har Payman Hazheer bidragit till ett så omfattande förändringsarbete att byråns omsättning har gått från 90 till 250 miljoner kronor. I januari i år utsågs han till vd.

Idag sliter han inte bara hårt yrkesmässigt utan är också en av 15 utvalda av 2 000 sökande som har antagits till Skoda Cycling Team, som ska klara Vättern-rundan under åtta timmar.

“Koppla av är för mig att koppla bort och cyklingen blir den ventil som ger mig energi och gör mig till en bättre ledare.”

Härnäst siktar Workskhop på att bli bäst i Europa på att hjälpa varumärken att lyckas med sin retail-transformation i en digital värld. Payman Hazheer driver också Workshop utefter en mission att göra det till en karriärplattform för den som gillar retail oavsett bakgrund.

“Jag är det yttersta beviset på att en sådan approach kan fungera och kommer fokusera på att Workshop ska bli en plattform för att fler ska kunna göra en liknande resa som den jag har gjort.”

6 bästa sätten att ta sig från lagret till vd-posten, enligt Payman Hazheer:

1. Hitta en vinkel som gör dig unik. Gör du som alla andra blir du bara lika bra som alla andra.
2. Ha alltid en tydlig övertygelse som du framför på ett ödmjukt sätt. Det gör att du skapar en trygghet runt dig.
3. Förstå förändringar som sker och fundera på hur du kan vara med och bidra. På så sätt är du alltid relevant.
4. Tänk konceptuellt, håll det enkelt och presentera det på ett inspirerande sätt.
5. Var en person som andra vill jobba för och med. Att vara tydlig utesluter inte att du kan vara snäll.
6. Du måste må bra för att kunna prestera, och inte prestera för att må bra. Prioritera dina hobbies högt!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST