Fotograf: Ikea press

Nu erövrar Ikea en ny kontinent: Öppnar sina första butiker i Sydamerika

Ikea expanderar till Sydamerika genom ett franchiseavtal med lokala Falabella, enligt ett pressmeddelande.

En avsiktsförklaring har undertecknats med Falabella om öppnande av minst nio butiker i Chile, Colombia och Peru under en tioårsperiod. Under samma period ska även e-handel lanseras i dessa länder.

I och med expansionen kommer den svenska möbeljätten att ha butiker på sex av världens sju kontinenter. Det finns i dagsläget 314 Ikea-butiker runtom i världen. Av dessa äger Ikea Group 277 butiker medan övriga drivs av franchisetagare.

Den första butiken är planerad att öppna i Chiles huvudstad Santiago i slutet av 2020. Därefter följer Lima och Bogota som är huvudstäder i Peru respektive Colombia.

”Vi är självklart mycket glada över att ta Ikea till Sydamerika tillsammans med Falabella, som är en stark lokal partner med stor erfarenhet av att utveckla och framgångsrikt driva detaljhandel. De har också ett väl utvecklat distributionsnät i regionen som ger oss den snabbhet vi behöver för att vara mer tillgängliga för de många”, säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea Group.

I samma pressmeddelande framgår det också att Ikea genom Inter Ikea, ägaren till Ikea-varumärket och franchisegivaren, har gett Ikano Group i uppgift att utforska expansionsmöjligheter till Mexiko. Ikano har ett kontor i Mexico City sedan april förra året.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST