Fotograf: Ulf Skarin

Toppchefen på Norrsken som bytt bransch om och om igen: ”Så här i efterhand är jag otroligt glad”

Att bara se saker från ett håll gör dig dummare. I den femte och avslutande podden i miniserien om våra dolda superkrafter pratar vi perspektivtagande med Anna Ryott, vice vd för Norrsken. Att blanda miljöer och umgänge kan vara jobbigt, men också ett säkert sätt att utvecklas.

Anna Ryott vet verkligen vad det innebär att byta perspektiv. Hon har en bakgrund inom finansbranschen, har varit managementkonsult på McKinsey, byråchef för en reklambyrå, biträdande generalsekreterare på Unicef, generalsekreterare på SOS Barnbyar och vd för statliga utvecklingsbanken Swedfund.

Och idag är hon vice vd för Norrsken, Klarna-grundaren Niklas Adalberth storsatsning på ”impact entrepreneurs” som ska lösa våra globala samhälleliga utmaningar.

Hade du bestämt dig från början att aktivt söka olika perspektiv genom att byta jobb?

Fem superkrafter för framgång

Ingen vet vad framtiden innebär. Men i en alltmer oförutsägbar värld behöver du träna upp dina dolda superkrafter för att vara bättre rustad.

I en serie på fem poddar utforskar Ulf Skarin tillsammans med Caroline Stiernstedt Sahlbom, vd på Stiftelsen Ekskäret, och en expertgäst i varje avsnitt framtidens fem viktigaste superkrafter och hur du tränar upp dem.

”Nej, jag har egentligen inte haft någon sådan plan utan har snarare drivits av frågan var jag kan åstadkomma mesta möjliga förändring. Men såhär i efterhand är jag otroligt glad över att jag hela tiden har bytt perspektiv, jag hade aldrig kunnat göra det jag gör idag utan att erfarenhet av både till exempel fattigdomsbekämpning och finansiella investeringar.”

Så hur hjälper perspektivtagande dig konkret i din roll som ledare?

”Dels handlar det om att förstå att jag själv bara är en liten del i ett mycket större sammanhang. Och för att fatta bättre beslut måste jag ha förståelse för det större sammanhanget och vad som fattas för att jag ska kunna lösa en viss utmaning? Ibland måste jag då plocka in människor som sitter med helt andra perspektiv.”

”Dels förstår jag allt mer idag att den värld jag befinner mig i inte alls behöver vara sanningen. Det där blev väldigt påtagligt för mig när jag till exempel precis tagit över som vd för Swedfund.”

Då satt Anna Ryott i en taxi på väg in till stan från Nairobi flygplats. När hon tittade ut genom bilfönstret såg hon hur det byggdes överallt och kände en smittande energi präglat av entreprenörskap. Plötsligt insåg hon att hon gjort exakt samma taxiresa bara några månader tidigare då hon fortfarande var vd för SOS Barnbyar. Och det enda hon såg då var alla gatubarnen.

”Självklart är Nairobi både entreprenörskap och fattigdom. Och när du verkligen förstår det kan du också fatta bättre beslut.”

Lyssna till hela samtalet med Anna Ryott och Caroline Stiernstedt Sahlborn, vd för stiftelsen Ekskäret, i lunchpodden ”Min bästa idé” så får du lära dig allt om superkraften perspektivtagande. Och hur du tränar upp förmågan att våga vara i osäkerhet och ibland ställa allting på sin spets.