Fotograf: Flickr

Nya siffror: Marknaden för nyproduktion har aldrig varit kallare

April svarade för rekordlånga försäljningstider, visar Hemnets statistik.

Det tar allt längre tid att sälja nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet. Nyproduktionen som såldes i april hade i genomsnitt legat rekordlånga 60 dagar till försäljning.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är väldigt tydligt att tiden det tar att sälja ökar och den nådde en rekordhög nivå i april. Med tanke på den osäkerhet som finns på marknaden för nyproduktion är det mycket som talar för att det kommer att vara trögt även en tid framöver", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Nyproducerade bostadsrätter låg tidigare kring 20-30 dagar på Hemnet innan de såldes, fram till hösten 2017 då tiden det tog till försäljning började öka. Den har sedan fortsatt att stiga och nådde rekordnivån 60 dagar i april. I Stockholms län tog det ännu längre tid - 64 dagar. Försäljningstiden för hela landet var 200 procent längre än i april 2017 och 220 procent längre i Stockholm.

Staffan Tell påpekar att längre tid till försäljning kan bero både på svag marknad där säljare och köpare har svårt att mötas, men också på att marknaden förbättras efter en svag period, då tidigare osålda objekt börjar säljas. Han ser dock inte mycket som talar för det senare.

"Det måste man alltid ha med sig, men vi ser inga tecken på att marknaden för nyproduktion förbättrats, som vi gör för befintliga bostäder. Då borde försäljningarna ha ökat, men för nyproduktion har andelen sålda objekt i förhållande till publicerade minskat i april till den lägsta nivån sedan åtminstone 2016 och förmodligen ännu längre tillbaka i tiden", säger han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST