Fotograf: Izettle

Klart: Betaljätten Paypal köper svenska fintech-bolaget Izettle för 19 miljarder

Izettle köps upp av Paypal för 19 miljarder kronor. Nyheten bekräftades sent på torsdagskvällen. 

Amerikanska betaljätten Paypal gör sitt största förvärv hittills och köper svenska fintechbolaget Izettle i en affär värd 2,2 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 19 miljarder kronor. Affären är därmed den största i Paypals historia.

Med förvärvet stärker Paypal sin närvaro i butiker i elva länder som Brasilien, Frankrike, Tyskland, Spanien och de nordiska länderna.

"Kombinationen av Izettle och Paypal kommer att ge enorma fördelar för våra handlare som kommer att få tillgång till ett ännu större utbud av verktyg för att hjälpa dem att få betalt, sälja smartare och växa", säger Izettles vd och grundare Jacob de Geer i ett pressmeddelande.

Under 2018 räknar Izettle med bruttointäkter på cirka 165 miljoner dollar och att man hanterar betalningar värda 6 miljarder dollar via sin plattform. 

Jacob de Geer stannar kvar och ska fortsätta leda Izettle även framöver och rapportera till Paypals operativa chef Bill Ready.

Transaktionen förväntas vara slutförd i det tredje kvartalet i år.

I förra veckan meddelade Izettle att bolaget planerade en notering på Stockholmsbörsen innan årsskiftet. Flera medier rapporterade då att bolaget skulle värderas till 10 miljarder kronor vid noteringen.

Under helåret 2017 hade Izettle en justerad nettoomsättning på 776 miljoner kronor, med en negativ ebitda-marginal på 30 procent. Omsättningen har växt 60 procent i snitt under åren 2015 till 2017.

LÄS ÄVEN: Izettle nära att bli Sveriges nästa unicorn – snuddar miljardomsättning


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant