Fotograf: TT/ Nabil al-Jurani

Oljepriset spräckte precis 80-dollarsgränsen för första gången på fyra år

I väntan på effekterna av USA:s sanktioner mot Iran, skjuter oljepriset i höjden.

 

Råolja av typen Brent, så kallad Nordsjö-olja, har precis stigit med så mycket som 90 cent till 80,18 dollar per fat på den London-baserade börsen ICE Features Europe Exchange. Det är den högsta summan sedan november 2014.

Detta efter farhågor om att Donald Trumps beslut att skrota den internationella överenskommelsen med Iran och återinföra sanktioner mot landet kan strama åt tillgången på en redan tajt råoljemarknad. 

Mättnaden som har påverkat priset på olja under de senaste tre åren har äntligen eliminerats tack vare stark efterfrågan och produktion av andra producenter inom OPEC.

Det hävdar International Energy Agency, IEA, enligt Bloomberg.

IEA har  också "trimmat" prognosen vad gäller tillväxten av efterfrågan.

”Farhågor kring tillgången ligger högst på agendan efter att USA lämnade kärnvapen-avtalet med Iran. Det geopolitiska oväsendet och rädslan för att det ska eskalera verkar vara här för att stanna”, säger Norbert Ruecker, som är chef för makro och råvaruresearch vid schweiziska Julius Baer Group till Bloomberg.

Bloomberg rapporterar också om att den amerikanska nettotillgången på råolja sjönk för andra veckan på raken inför att sommaren är på väg.

Goldman Sachs har meddelat att Opec inte har några planer på att proaktivt ersätta de förlorade faten då marknaden inte är fullt ut balanserad, enligt Bloomberg.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.