Fotograf: Kristofer Hedlund

Ingen trodde på den stökiga 14-åringen – och nu har Ishtar Touailat korats till Framtidens kvinnliga ledare

Chefsorganisationen Ledarna med drygt 90 000 medlemmar har utsett innovationschefen hos it-jätten Tieto, Ishtar Touailat, till Framtidens kvinnliga ledare.

”Ishtar Touailat kan inte placeras i ett vanligt organisationsschema. Både inom ramen för Tieto och utanför fram hon fram som en virvelvind och när vi andra gnuggat dammet ur ögonen har gamla sanningar slutat gälla och världen framstår i en helt annan dager”:

Så lyder motiveringen till att it-jätten Tietos innovationschef, Ishtar Touailat utsågs till Framtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna under onsdagskvällen vid Ledarnas hus i Stockholm.

Utmärkelsen delades ut av den socialdemokratiske finansministern Magdalena Andersson.

Så här kommenterar Ishtar Touailat utmärkelsen:

”Jag tror att framtidens ledarskap måste vara innovativt, inkluderande och framsynt för att kunna tackla utmaningar och skapa förändring.”

VA.se har i en öppenhjärtig intervju med Ishtar Touailat tidigare berättat om hur hon redan som 12-åring fick fly en missbrukande pappa, åkte jojo mellan olika kompisars föräldrahem och redan som 14-åring jobbade till sent in på nätterna på en pizzeria för att ha råd att betala hyran till första lägenheten. 

LÄS MER: Ingen trodde på den stökiga 14-åringen som jobbade på pizzeria – idag är hon toppchef och Sveriges coolaste innovatör

Som innovationschef på Tieto är Ishtar Touailat bland annat ansvarig för it-jättens inkubator som utvecklar mjukvaruprodukter inom AI och IoT för den kommersiella marknaden.

Ishtar Touailat är ansvar för budget, resultat för samtliga innovationsprojekt och de 50-100-talet personer som är deltagare i inkubatorns olika projekt.

Verksamheten omsatte 25 miljoner kronor under 2017, vilket också var dess första verksamhetsår.

Det är tolfte året på raken som Ledarna rankar landets 75 främsta kvinnliga chefer ”kvinnor som gör skillnad och visar värdet av ett bra ledarskap.

”Det svenska samhället behöver nya chefer med en modern ledarstil. Vi ser i Ishtar Touailat en lyhörd, värdedriven och modig person med en oskattbar förmåga att såväl driva innovation som att se sina medarbetare”, säger Ledarnas ordförande Annika Elias i en kommentar.

Ledarna är en chefsorganisation med drygt 90 000 medlemmar och Women Executive Search, WES, tar fram listan och kvalitetssäkrar den.

I tidigare VA-intervjun med Ishtar Touailat sade hon bland annat:

"Mitt starka psyke och tilltro till mig själv har möjliggjort att jag hela tiden kunnat förändras till bättre versioner av mig själv."

Det är långtifrån den örsta gången som Ishtar Touailat tilldelas utmärkelser. 

Nyligen utsågs hon till en av Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor samt en av VA:s 101 Supertalanger. 

Dessutom har hon även tilldelats utmärkelser som en av Årets Innovationsänglar 2015 och utsågs till Årets IT Kvinna av just Tieto år 2016.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.