Fotograf: John Raoux

Goldman Sachs: Tesla behöver få in 10 miljarder dollar senast 2020 – tror på 30 procents aktiekollaps

Investerarlegendaren George Soros har nyligen köpt Tesla-konvertibler för 300 miljoner kronor. Men det är bara ett pyttelitet steg på vägen tanke på att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs bedömer att Tesla behöver skaffa 10 miljarder dollar av kapitalmarknaden senast 2020.

Sälj Tesla-aktien.

Den rekommendationen ger analytikern David Tamberrino vid den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

Rekommendationen bygger han på att han räknar med att Tesla-aktien kommer att rasa med hela 32 procent ned till 195 dollar under den närmaste sexmånadersperioden.

Ett av skälen är att investmentbanken bedömer att Tesla behöver ta in sanslösa 10 miljarder dollar av kapitalmarknaden senast 2020.

Pengarna behövs bland annat för att finansiera verksamheten kring själva biltillverkningen, utveckla nya produkter och fullföra Kina-expansionen.

Och trots att George Soros investering på 300 miljoner kronor i Tesla-konvertibler ändå kan ses som ett litet steg på vägen anser David Tamberrino att Teslas access till obligationer, konvertibler eller aktier för att finansiera tillväxten enbart ger nedsidor för potentiella investerare.

Det är dock inte helt kört, enligt analysen från David Tamberrino.
”Vi ser flera tillgängliga möjligheter för bolaget att återfinansiera förfallna skulder och resa nytt kapital vilket skulle tillåta Tesla att finansiera sina tillväxtmål”, skriver han.

Bloomberg rapporterar också att Elon Musk som inte bara är medgrundare av Tesla, utan också ordförande och vd arbetar hårdare än någonsin just nu för att kapa kostnader i syfte att slippa resa ytterligare kapital i år.

Problemet är bara att bolaget kämpar med att nå produktionsmålen för sin första massproducerade bilmodell – Model 3 – och brände drygt 1 miljarder dollar under Q1.

Tesla-aktien har rasat med 8 procent i år och beräknat utifrån onsdagens kurs på 286,48 dollar ger det bolaget en värdering på 48,6 miljarder dollar.

Tesla hade en kassakista på 2,7 miljarder vid slutet av Q1, enligt Bloomberg.
Så sent som i mars nedgraderade kreditvärderingsinstitutet Moodys´s Tesla ytterligare till “skräpnivå.”

Moody´s anser också att Tesla behöver resa 2 miljarder dollar redan i år för att hantera kassaförbränningen och de skulder som löper ut under början av januari.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.