Fotograf: Avfall Sverige, TT (montage)

Vd:n för Avfall Sverige: ”Digitaliseringen kommer även in i vår bransch”

I veckans avsnitt av Hållbarhetspodden hör vi Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Avfall Sverige är branschorganisation inom avfallshantering för alla landets kommuner. De har 400 medlemmar som hanterar svenska folkets avfall och sopor.

”Det finns inget avfall, det finns bara resurser”, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige, till Hållbarhetspodden.

Han berättar att vi behöver en större segmentering av vilka länder som ska bli bäst på olika fraktioner för att klara av alla utmaningar och även skapa ekonomisk bärighet.

”Vi har sett skandaler med plaståtervinning men även framgångssagor med glas och papper och Sverige kanske inte ska vara bäst på alla fraktioner i framtiden utan satsa mer på det vi är bäst på som papper, pant och glas”, säger Weine Wiqvist.

Arbetet har under många år styrts av långsiktig planering och avgifter då marknaden har varit stabil och ganska analog. Men i takt med utvecklingen har även branschen förändrats.

”Digitaliseringen kommer även in i vår bransch och vi ser mer och mer behovsorienterad hämtning och att vi behöver hämta fler fraktioner för att slippa sortera efteråt”, säger Weine Wiqvist.

Branschen omsätter 13 miljarder per år. Det råder brist på resurser att elda i våra förbränningsanläggningar. Därför importerar Sverige sopor från andra länder medan vi exporterar återvunnet material.

”Det är viktigt att vi i Sverige verkligen fortsätter ligga i framkant med avfallshantering och fortsätter göra mer själva och inte gör andra länder till våra soptippar som förut varit fallet.”

Lyssna på hela intervjun med Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist i Hållbarhetspodden här:


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST