Fotograf: Andy Kropa/AP

De 12 bästa citaten från Warren Buffett under stämman

Investeringsgurun bjöd på visdomar om bland annat Elon Musk, kryptovalutor och vad som krävs för att bli en fantastisk investerare.

Warren ”Oraklet från Omaha” Buffett har precis som ett orakel sig bör gjort sig känd för sin vishet. Och då hans investmentbolag Berkshire Hathaway nyligen hade bolagsstämma vallfärdade tiotusentals människor till Omaha för att få en skymt av gurun och ta del av hans visdomar.

Livsverket har han skapat tillsammans med sin 94-årige vapendragare Charlie Munger och räknas som ett av världens mest värdefullaste bolag.

Och även om VA.se nyligen har rapporterat om att Berkshire Hathaway inte har infriat Wall Streets förväntningar under åtta kvartal på raken och dessutom visade förlust på drygt 1 miljard dollar under Q1 lyssnar världens investerare ändå med andakt då numera 87-årige Warren Buffett ger sin syn på olika brännheta frågor.

Här är hans bästa citat från en sextimmarsdragning under bolagsstämman, enligt Fortune.

Om hur man blir en fantastisk investerare:

”Det vi gör är ingen komplicerad business. Men det måste vara en disciplinerad business, men det krävs ingen superhög IQ eller liknande… Och det finns några grundläggande saker som är otroligt viktigA. Du måste förstå redovisning, och det hjälper att ge sig ut och prata med konsumenterna och börja tänka som en konsument…”

Om Apple:

”Jag investerade i Apple eftersom jag drog vissa slutsatser om både hur intelligent man distribuerar sitt kapital men än viktigare värdet på ett ekosystem och hur permanent det ekosystemet kan bli…. Jag kände inte att det krävdes att jag skulle montera isär en iPhone eller liknande och fundera ut hur alla komponenter fungerade…

Om världens framtid:

”Jag är bullish då det gäller USA:s framtid…. Jag är bullish då det gäller Kinas framtid och i en betydande utsträckning resten av världen…. Människor kommer att leva bättre om 10, 20 och 50 år...”

Om jämlikhet mellan könen:

”…om du tittar på vad som hände före 19:e tillägget till konstitutionen (att ge kvinnor rätten att rösta) och efter tillägget har det under en längre tid och ända fram till våra dagar, skett stora förbättringar. Och jag känner mig mer optimistisk inför framtiden eftersom jag tror att det kommer att bli mer urval på grund av meriter snarare än kön eller av ras eller arv. Och jag tror att om du har ett system där all business förs över till den äldste sonen eller liknande skulle ett sådant samhälle göra mycket mindre framsteg än ett som är bygger på meriter.”

Om Elon Musk:

”Du ska självklart arbeta på att förbättra din egen vallgrav och konstant försvara den. Och Elon kan vända upp och ned på saker inom vissa områden… Och vi har några andra verksamheter som inte skulle vara så enkelt.”

Om kryptovaluta:

”Då du köper någonting för att du hoppas att du nästa morgon ska vakna upp till ett högre pris måste fler människor ge sig in i det än vad som lämnar.

Och du kan få det och det kommer att föda sig själv en tid, ibland en lång tid, och ibland till anmärkningsvärda siffror, men det slutar ofta dåligt, och kryptovalutor kommer att få dåliga slut.”

Om varför Berkshire Hathaway inte investerar i vapen:

”Jag reste en hel del pengar – i mitt fall för Hillary (Clinton) och talade ut på flera uppriktiga sätt. Men då jag gör det, så tror jag inte att jag gör det för Berkshire, utan jag pratar som en privat medborgare..Och jag tror inte att vi ska ha en Geico policyfråga (försäkringar) om man är NRA-medlem. Och att om du är det så är du inte tillräckligt bra för oss…”

Om cybersäkerhet:

”Vi har en ganska god uppfattning om sannolikheten för en jordbävning i Kalifornien eller sannolikheten för ett en 3- eller 4-klassad orkan ska drabba Florida… Men vi har ingen aning om vad vi gör i cybervärlden. Jag tror att vem som helst som säger att de tror sig veta, på något slags försäkringstekniskt sett, vad den allmänna upplevelsen i framtiden kommer att bli eller worst case-scenario, rusar i väg. Och det är också ett av skälen till att jag säger att en händelse motsvarande 400 miljarder dollar grovt räknat har 2 procents sannolikhet att uppstå varje år. Cyber är ett outforskat område och det kommer att bli värre inte bättre.”

Om Fed-räntorna:

”… vi anser att långsiktiga obligationer är fruktansvärda investeringar med nuvarande räntenivåer eller allting som ligger nära de nuvarande räntenivåerna. Så det innebär att alla pengar som vi väntar på att bli placerade i statsskuldväxlar tror jag har en genomsnittlig mognad på fyra månader, eller något liknande, som allra mest.”

Om att investera i Kina:

”Jag blir 88 i augusti, vilket är den åttonde månaden på året, och under ett år som slutar på en 8 och som både du och jag vet så är 8 ett riktigt turnummer i Kina, så om du finner något där borta för mig, så är det med tanke på alla dessa åttor verkligen den rätta tiden att köpa något.”

Om ett handelskrig mellan USA och Kina:

“USA och Kina kommer att bli de två stormakterna i världen ekonomiskt och på andra sätt under en lång, lång, lång tid. Vi har många gemensamma intressen och likt vilken stor ekonomisk enhet som helst så kommer att det finnas stunder med spänningar, men det är en vinn-vinn-situation när världen huvudsakligen handlar i Kina och USA… det enda problemet är när en sida eller den andra vill vinna lite för mycket… vi kommer inte att offra världens välstånd på grund av meningsskiljaktigheter i handel..."

Om den amerikanska politiken:

”Flera gånger under mitt liv så har människor känt att landet har varit mer delat än någonsin, och jag har gått igenom perioder där människor jag kände eller beundrade har tänkt att eftersom det andra partiet har makten så kommer det aldrig att bli ett nytt val... Om du till början sade till mig att vi ska skulle ha en kärnvapenkris i Kuba, kärnvapen och finansiell panik, och du hade många recessioner och krig på gatorna vid sent 60-tal av ett delat land skulle du känna säga ”varför i helvete köper du aktier”.

"Och genom allt, och trots dessa oregelbundna rörelser, rör sig USA verkligen framåt. Många och särskilt i detta rum lever på många sätt ett bättre liv än John D. Rockefeller senior gjorde och vid början av mitt liv så var han världens rikaste person. Så det här är ett anmärkningsvärt, anmärkningsvärt land och vi har verkligen hittat något väldigt speciellt. Och jag skulle älska att vara en baby som föds i USA idag.”


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.