Fotograf: Pixabay

Fastna inte i kryptoträsket – här är slangorden du måste lära dig

Snabba svängningar på kryptovalutamarknaden har både skapat och slagit ut dollarmiljonärer. Här är listan över de viktigaste uttrycken att hålla reda på för att inte framstå som värsta nybörjaren på Bitcoin.

”HODL”, ”To The Moon”, ”When Lambo” och ”Hyperbitcoinization”.

Det är bara några akronymer och uttryck som du behöver lära dig för att föra och röra dig obehindrat i Bitcoin-världen.

Här är hela Business Insiders lista för ändamålet.

HODL
Akronymen uppstod i samband med att en berusad medlem postade ett inlägg på en elektronisk anslagstavla där ämnesraden hade stavfelet ”I AM Hodling”. Det vederbörande ville säga egentligen var att han oavsett eventuella kortsiktiga prisförändringar tänkte ligga kvar långsiktigt med sitt innehav.

Inlägget blev ett meme i det att Bitcoin-fans gjorde om ”HODL” till ”Hold on for Dear Life”. Termen kan användas för att beskriva ett misstag då någon säljer i stället för att för blotta livet hålla kvar vid sin kryptovaluta.

To the Moon, mooning
”To the Moon” används när priset på en kryptovaluta skjuter i höjden och ”mooning” då priset har nått peakat.

Du kan också ställa den grammatiskt inkorrekta frågan ”when moon?” för  att få reda på det bästa läget att sälja innan själva kryptovalutan hinner rasa i värde.

When Lambo
Många kryptovalutaägare har blivit rika snabbt och enkelt förklarat så betyder ”When Lambo” när det är dags att köpa en lyxsportbil av märket Lamborghini. Därmed kan ”When Lambo” också tolkas som att du har blivit löjligt rik på just Bitcoin.

Hyperbitcoinization
Ordet används av vissa fan av kryptovaluta för att beskriva den ideala utgången då traditionell valuta har förlorat sitt värde och ersatts av bitcoin eller andra kryptovalutor.

Obsessive Cryptocurrency Disorder, OCD
OCD uttrycker ett tillstånd som riskerar att utvecklas över tid hos en person som äger mängder av bitcoin.

Tillståndet betecknar då någon har blivit helt besatt av att följa hur bitcoin-priser stiger eller faller.

FUD
”Fear, Uncertainty and Doubt”, FUD. Det är inget exklusivt begrepp för Bitcoin-communityn, utan kan också användas till att referera till så gott vad som helst som exempelvis negativ pressbevakning, bloggposter och annat som avråder människor från att haka på ”rörelsen” kring kryptovaluta.

Utanför själva bitcoin-communityn kan FUD betyda ett antal saker. Ett exempel är att haussa en viss kryptovaluta i syfte driva upp priset. Men också för att skapa missämja bland ägare till andra kryptovalutor i syfte att driva ned priset och därmed själv kunna gå in och köpa billigt. Ibland kan det också bara rätt och slätt betyda ”Facts U Dislike”.

Bitshaming
Bitcoin-ägare som hånas för att inte ha hunnit bli rik har utsatts för ”bitshame".

Den entusiastiske Bitcoin-föreläsaren Andreas Antonopoulos är ett utmärkt exempel efter att det i december stod klart att han inte är någon Bitcoin-miljonär, utan sålde tidigt för att betala hyra och räkningar.
Han blev bland annat hånad av Roger Ver som är känd som ”Bitcoin Jesus”

Nocoiner
Är som begreppet antyder  en person som helt saknar bitcoin. Används allra mest för skeptiker mot kryptovaluta.

Bitcoin Maximalist
Står för en person som tror att just Bitcoin tar över världen i ett scenario där traditionell valuta har förlorat i värde.

Altcoin
Benämner alternativ kryptovaluta till Bitcoin.

Då Bitcoin var första kryptovalutan klassificeras allt som har dykt upp efter det som ”altcoin”. Merparten av ”altcoin” utgår ändå ifrån bitcoin, men har vissa tekniska modifikationer som gör att det kan ses som en annan kryptovaluta. Populära altcoin rör exempelvis alltifrån Ethereum och XRP till Litecoin

The Flippening
Beskriver vändpunkt i historien när Bitcoins välde som den mest värdefulla kryptovalutan är förbi och en altcoin som exempelvis ether tar över stafettpinnen.

Rekt
Hämtat från ordet ”havererad” där en investering i Bitcoin blir ”rekt” genom att du exempelvis säljer valutan strax före det att priset skjuter i höjden.

DYOR
”Do your own research”, DYOR, används vitt och brett och betyder att du först ska tänka själv i stället för att följa den stora massan. Misslyckas du med ”DYOR” kan det leda till just ”rekt”.

Whale
En val eller en kryptoval refererar till en större aktör på marknaden. Den sortens personer har så stora mängder kryptovaluta att då vederbörande köper eller säljer så kan det få hela marknaden att röra sig ungefär likt en val som orsakar stora svallvågor.

Bagholder
Precis som på aktiemarknaden ses en ”bagholder” som en investerare som behåller sin, i det här fallet valuta, så länge att det slutar med storförlust då själva värdet på kryptovalutan väl rasar.

Det vill säga, om du köper ett stort antal ”altcoin” och väntar för länge med att sälja sjunker värdet till noll. Det enda du sitter kvar med är själva ”väskan”.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST