ANNONS

Upptäck marknadens vändningar: Så använder du japanska candlesticks

Candlestick-mönster är bland de vanligaste tekniska signalerna för vändningar inom valutahandeln. Över tid har de varit en mycket pålitlig indikator för att upptäcka trendförändringar.

Den stora fördelen med candlestickdiagram, oavsett tidsperiod (1 timme, 4 timmar, daglig etc.), är att de ger en mycket tydligare visuell representation av sambandet mellan öppningspriset och stängningspriset för den valda tidsperioden, alltså om priset stängde högre eller lägre.

Det blir kort sagt mycket enklare att se rörelserna på marknaden. Dessutom har candlestickdiagram fördelen att det finns flera väldefinierade mönster, som är tydliga signaler för möjliga förändringar i trenden.

Lär dig att förstå marknaden bättre genom att titta på marknadsanalys för varje vecka av London Capital Group.

Gratis trading-seminarium

Gratis trading-seminarium med Tradingportalen.com och London Capital Group i Göteborg, 14 juni klockan 19:00 på Clarion Post Hotel. Kom och lyssna på branschexperter som talar om tradingpsykologi, daytrading, marknadsanalys och bitcoin mining. Begränsat antal platser, anmäl dig här.

The pin bar

Ett av de mest kända candlestickmönstren för att upptäcka vändningar i marknaden är "the pin bar", även känd som hammarmönstret. När det uppenbarar sig i en trend nedåt signalerar det en vändning uppåt.

När det däremot uppenbarar sig som en uppochnedvänd hammare i en trend uppåt signalerar det en vändning nedåt, och kallas för "stjärnfallet".

Wall Street: 4-timmars candlestick-diagram visar en pin bar och en doji. En doji ser ut som ett kryss (se symbolen ovan till höger). En hammer pin bar ser ut som en fyrkant med ett streck under (se symbolen längst ner till höger).

Bilden ovan visar först en "Hammer pin bar" som indikerar att marknaden vänder från nedgång till uppgång och senare en "Doji-candlestick" som talar för en vändning åt det andra hållet. Nyckeln till en pin bar är den långa svansen, det visar att säljare (som har satsat på att marknaden kommer fortsätta falla) har försökt pressa ner priset under tidsperioden – men att försöket misslyckades och att köparna istället fick överhanden och priset att studsa upp, vilket talar för att momentumet nedåt har tagit slut.

När en hammer pin bar korrekt indikerar vändning så rör sig priset som regel inte under lägsta priset den nådde när mönstret skapades, därför visar denna candlestick även en bra nivå att placera sin stop loss, alltså bara några pips nedanför svansen vid ett köp.

Doji

En doji-candlestick formas när priset vid öppning och stängning för en candlestick är nära att vara identiskt, så att en candlestick i princip inte har någon kropp utan bara två svansar och ett horisontellt streck som markerar öppning och stängning.

Den vanliga tolkningen av en doji-candlestick är att den indikerar obeslutsamhet i marknaden, eftersom priset rör sig både uppåt och nedåt men återgår till samma nivå som det var på innan. Obeslutsamhet i marknaden är vanligt före en förändring i trenden – och då är det läge att vara vaksam, även om en doji inte är en lika stark signal som en hammer pin bar.

Omfamnande candlesticks

Detta är en candlestick som slukar upp och täcker hela prisintervallet av en föregående candlestick vilket indikerar en möjlig trendvändning. Om den talar för en vändning uppåt så är det först en candlestick nedåt som sedan följs av en candlestick uppåt som täcker hela kroppen av föregående candlestick – och vice versa för en vändning nedåt.

Nedan ser vi ett 1 timmes diagram för EUR/AUD som visar en stor negativ omfamnande candlestick mitt i diagrammet, som inträffar den 2 maj, och sedan vänder marknaden ner.

Slutsats

Candlestick-mönster kan vara en viktig nyckel i teknisk analys för att visa möjliga vändningar i trenden. När dessa mönster uppenbarar sig så tittar många investerare på andra tekniska indikatorer som rörliga medelvärden, stöd och motstånd samt volym för att bekräfta signalen och sannolikheten för en vändning.

En solid handelsplattform med utmärkta diagram är kritisk för att du ska lära dig hur candlestick-mönster kan förbättra din trading. Spana in de gratis handelsplattformar som finns hos London Capital Group.

Läs även:

Lyckas med din trading: Så använder du marknadens volatilitet till din fördel

Utvecklas som investerare: Lär dig allt om CFD-handel

 

Så hittar du dagliga investerings-möjligheter – med hjälp av experternas tekniska analys

Handla i utbrott eller rekyler? Här är proffsens enkla men smarta strategi

Misstaget som skiljer amatörerna från tradingproffsen: Undvik att jaga marknaden

Gå in på LCG:s hemsida för att lära dig mer!

All information som tillhandahålls är endast för utbildningssyfte och tar inte hänsyn till dina personliga omständigheter (till exempel ditt tillgängliga kapital och din risktolerans). CFD-handel innebär hög risk för ditt kapital och kan medföra förluster som är större än din första insättning. Den är inte lämplig för alla, så se till att du fullt förstår riskerna. Om du tror att det kan vara nödvändigt eller lämpligt, så bör du söka oberoende finansiell rådgivning. London Capital Group Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Financial Conduct Authority ("FCA") med registreringsnumret 182110. London Capital Group (Cyprus) Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Cyprus Securities and Exchange Commission med registreringsnumret 341/17.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.