Caroline Stiernstedt Sahlborn och Christina Andersson. Fotograf: Ulf Skarin

Experten på medkänsla: Därför lönar det sig att bli snällare

Bli snällare mot andra – så blir du själv lyckligare. I den fjärde av fem poddar om våra dolda superkrafter får du lära dig att träna upp din medkänsla. 

Vi är alla drillade i en kultur som präglas av fokus på resultat och konkurrens. Men genom att bli snällare mot andra – och inte minst dig själv – når du faktiskt längre, och blir på köpet lyckligare.

Forskaren Christina Andersson är en av medgrundarna till Center for Social Sustainability vid Karolinska institutet och har där ”snällhetsläkaren” Stefan Einhorn som ordförande. Centret forskar kring social hållbarhet och hur egenskaper som medkänsla, empati och tillit gör att vi samarbetar bättre och blir mer framgångsrika.

”Det första du behöver göra för att börja träna upp din medkänsla är att känna till människans tre olika beteendesystem som består av ett stressystem, ett utforskande system och ett trygghetssystem. Och de behöver vara i balans för att vi ska må bra”, säger Christina Andersson.

Fem superkrafter för framgång

Ingen vet vad framtiden innebär. Men i en alltmer oförutsägbar värld behöver du träna upp dina dolda superkrafter för att vara bättre rustad.

I en serie på fem poddar utforskar Ulf Skarin tillsammans med Caroline Stiernstedt Sahlborn, vd på Stiftelsen Ekskäret, och en expertgäst i varje avsnitt framtidens fem viktigaste superkrafter och hur du tränar upp dem.

Cykling är en av världens tuffaste tävlingssporter – förutom hård fysisk ansträngning under lång tid ligger den psykiska stressen hela tiden på hög nivå. Christina Andersson coachade under en tid en av Sveriges bästa tävlingscyklister. Och hennes metodik skiljer sig från den mer gängse: i stället för att tänka i termer av ökad konkurrens handlar hennes metoder om att träna sig i medkänsla.

”Först använde cyklisten sig av medkänsla för att sänka sin puls på startlinjen. Sedan under själva loppet kunde hon dämpa sin inre kritiska röst genom att helt enkelt tala snällare till sig själv. Och de övriga i klungan var inte längre bara hennes konkurrenter utan hennes flock som hon kände medkänsla inför, vilket i sin tur gav henne en enorm kraft.”

Cyklisten som Christina Andersson coachade lyckades med målet ta ett VM-guld.

Men vad innebär egentligen medkänsla, eller compassion som är den engelska termen?

”I grunden handlar det om en förmåga att upptäcka när människor har det svårt. Dels handlar det om att vara snällare mot sig själv och dels handlar det om att träna upp sin medkänsla för andra människor.”

Så hur tränar du upp den här superkraften och blir bättre på att känna medkänsla?

”För att känna medkänsla med andra måste vi själva till att börja med känna oss lugna och trygga, annars kan vi inte ens se att andra människor har det svårt.”

Lyssna till hela Ulf Skarins samtal med Christina Andersson och Caroline Stiernstedt Sahlborn, vd för stiftelsen Ekskäret, i lunchpodden ”Min bästa idé” så får du lära dig allt om superkraften medkänsla. Och varför det helt enkelt lönar sig i längden att bli snällare.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST