Fotograf: Gita Nair

Nicklas Storåkers om e-handelns framtid, Amazons intåg i Sverige – och hur han ska ta Pricerunner till toppen

VA har träffat Nicklas Storåkers – vd för Pricerunner och flitig fintech-investerare, som berättar om allt från tiden på Avanza till framtidsspaningar kring e-handeln.

Nickas Storåkers är vd för jämförelsesajten Pricerunner och investerare i flera startups, bland annat robotförvaltaren Lysa och Froda vars affärsidé bygger på att låna ut pengar till småföretag som e-handlare och restauranger.

Karriären inleddes på det tidigare börsnoterade investmentbolaget Custos. Väl där korsades vägarna med Sven Hagströmer. De båda drog igång hq.se och förvärvade därigenom olika nätmäklare, blad annat Avanza – som han då, blott 25 år gammal blev vd för.

"När man är 25 år tycker man att man kan erövra vad som helst. Men när jag ser tillbaka på det nu så tror jag att jag tyckte det var ganska jobbigt. Det är en väldigt krävande och reglerad bransch med både finans och digitalt. Vi växte väldigt fort de första åren så det var tufft, men jätteroligt också", berättar Nicklas Storåkers.

Sajten lanserades 1999 och efter tre månader inleddes internetkraschen. Den första vågen av digitala bolag gick under och börsen i Sverige gick ner med nästan 70 procent över en period på tre år.

"Hade vi vetat om det hade vi inte lanserat men det var det bästa vi kunde göra för innebar två saker: det första var att vi kunde förvärva en del konkurrenter billigt. Den andra – och den stora lärdomen – var att vi var tvungna att kämpa för varenda kund."

Under karriären på Avanza tog han bolaget från 0 till 250 medarbetare, från 0 till en halv miljon kunder och från 0 till över 360 miljoner i vinst.

"Även om det fortfarande fanns många utmaningar kvar var så var dags att lämna. Jag hade varit vd för Avanza i en tredjedel av mitt liv och blev nästan 'Mister Avanza'. Jag ville inte vara det lägre, jag ville vara mig själv."

Tillsammans med bland annat Nordstjernans vd Tomas Billing och H&Ms Karl Johan Persson drog han några år senare igång ett eget investeringsbolag.

"Vi ville våga ta investeringar som kanske inte var en fröjd för resultaträkningen år ett eller två utan mer på längre sikt. Det var en utmaning, men det blev bättre än vad jag någonsin hade kunnat hoppas på i slutändan."

Efter att ha tittat på drygt 300 bolag köptes bland annat jämförelsesajten Pricerunner under 2016 – som enligt Nicklas Storåkers var ett "drömbolag".

"Det var som en fantastisk bil som stått under ett skynke i många år utan att ha fått någon kärlek."

Pricerunner hade ägts av amerikaner i över 20 år och trots att bolaget varit lönsamt under resans gång menar Nicklas Storåkers att man hade struntat i att investera i verksamheten, vilket han ville ändra på.

"Money talks bullshit walks. Man måste kunna sätta resurser bakom det man säger, annars är det inte värt mycket."

"Det vi har gjort i Pricerunner är egentligen att minska vinsten de två åren jag har varit här för att investera jättemycket i framtiden. Ambitionerna är såklart att vi ska tjäna mer pengar, inte mindre, men långsiktigheten innebär att man inte behöver öka vinsten varje kvartal utan vågar vänta och se vad som kan hända runt hörnet."

Vad tror du Amazons stundande Sverigelansering kommer ha för inverkan på svensk e-handel?

"Idag finns det ungefär 10 000 e-handlare i Sverige och lönsamheten är i snitt cirka 1-2 procent, vilket inte är så bra. Kommer det in en jättedominant spelare kan det absolut bli utmanande. Men jag är inte så säker på att de kommer ta över hela marknaden – som de gjort i USA där de har 50 procent av den, vilket är helt galet. Däremot riskerar de mindre spelarna antagligen att slås ut och i framtiden kan det nog komma att bli många sammanslagningar och förvärv av de som är kvar."

Vad spår du för framtid för de fysiska butikerna då?

"Det kommer förstås bli tufft. Den står för 9 procent av den totala konsumtionen och resten läggs på konsumtion i fysiska butiker. Men den delen kommer bli mycket mindre och e-handeln kommer växa med 15-20 procent per år under de kommande åren."

Under sommaren 2017 bötfälldes Google av EU-kommissionen med hela 23 miljarder kronor för brott mot EU:s konkurrensregler till följd av att söktjänsten hade gynnat sin egen jämförelsesajt "Google Shopping" till förmån för andra liknande sajter, som exempelvis Pricerunner.

Vad har hänt sedan dess?

"Google har överklagat den initiala domen och just nu håller EU-kommissionen på att utreda om de anser att Google följer reglerna eller inte. Boten gäller för historiska överträdelser. Följer man inte reglerna framöver riskerar man böter på upp till ytterligare 4 miljarder kronor i månaden, och det är mycket pengar även för Google."

"Vår bedömning är att Google fortfarande inte följer reglerna och då kan man få lika mycket i böter om inte ännu mer eftersom månaderna fortsätter ticka på."

Trots episoden med Google har Nicklas Storåkers stora planer för Pricerunners framtid med en vision att bygga den bästa shoppingjämförelsesajten som finns.

"Idag har vi 2-3 procent av e-handel i Sverige och Danmark som är våra stora marknader och så småningom vill vi ha 5 procent av den kakan."

Med tiden har han även investerat flitigt i flera olika fintech-startups som Tink, Lysa och Froda. Tidigare under veckan blev även han senaste investering officiell – AI-försäkringsbolaget Hedvig.

"Jag tycker om att få komma in i ett supertidigt stadie och kunna bidra med mycket."

Nicklas Storåkers menar att den snabba utvecklingen av fintech-bolag har att göra med att bankerna förlorade sitt viktigaste monopol i och med det nya betaltjänstdirektivet.

"Bankernas viktigaste tillgång är egentligen informationen om kunden. Med de nya EU-reglerna PSD2 tappar de det monopolet och det innebär att andra aktörer kan få tillgång till uppgifterna, liksom Tink och liknande bolag. Med hjälp av ny teknologi kan man också tillämpa olika teorier som funnits sedan en lång tid tillbaka."

"Jag tror att det kommer hända lika mycket under de kommande 5 åren som det gjort de senaste 30."

 

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.