Fotograf: Rawpixel/Unsplash

Adecco rider på vd-aktivismvågen i jakten på koncernchef – lät 8 slutkandidater kampanja för hjärtefrågor

När Adecco sållade ut vinnaren i årets tävling om ett sommarjobb som koncernchef lät man slutkandidaterna kampanja för en hjärtefråga i sociala medier.

7 399 personer sökte sommarjobbet som koncernchef för bemannings- och rekryteringsjätten Adecco Sverige. Endast åtta kandidater valdes ut till slutkampen om det eftertraktade jobbet, och nu har årets vinnare korats. Ingenjören Beatrice Partain får, förutom äran att leda företagets 400 anställda och 5000 konsulter, en nätt månadslön på 100.000 kronor.

Nytt för deltagarna i år var testet att kampanja för en hjärtefråga.”Vi anser att det är viktigt att ledare kan engagera sig i frågor och få andra att sluta upp kring dessa”, säger Annelie Stenvadet, kommunikationsansvarig på Adecco Sverige.


Just nu talas det en hel del om vd-aktivism i USA. Inte minst efter skolskjutningen vid Parkland i Florida i februari där bolag som var snabba med att exempelvis sluta rabattera medlemmar i National Rifle Association (NRA) hyllades, medan företag som inte tog ställning straffas än idag.


Därmed kan man säga att en av slutuppgifterna för Adeccos åtta slutkandidater av drygt 7 000 sökande kan tolkas som ett tecken i tiden.


”Just förmågan att leda för att skapa engagemang är något som vi har identifierat som viktigt för framtidens ledare. Och den egenskapen är inte så lätt att testa. Det är därför vi låter våra slutkandidater arbeta med egna kampanjer där de får sprida sitt budskap i syfte att få människor att stödja dem”, säger Annelie Stenvadet.


Hon berättar att det är första gången i tävlingens historia som Adecco arbetat med inriktningen att skapa engagemang samt att uppgiften framförallt går ut på att skapa engagemang kring sig själv som person.


”Man ska visa varför man är just personen som ska få jobbet.”


Då urvalsprocessen drog igång inleddes den med ett antal webbtester, sedan djupintervjuer och därefter just testet med att driva en fråga som ligger var och en av kandidaterna extra varmt om hjärtat. Annelie Stenvadet poängterar att uppgiften med att driva hjärtefrågor via sociala medier och annat handlar mindre om uppmärksamhet och mer om att skapa engagemang.


”Du får själv välja en fråga som du tycker är viktig att driva och lyfta.”

Beatrice Partain tillsammans med personen hon ska vikariera för i sommar: Adeccos vd och koncernchef Jacob Lundberg. Fotograf: Adecco 

Den frågan handlade för vinnaren Beatrice Partain om att inspirera barn och ungdomar att intressera sig för teknik. Hon går just nu masterprogrammet i Industrial Engineering and Management på Linköpings universitet, och känner ofta inte igen sig i bilden som målas upp av vad en ingenjör är och gör.

”Vi måste bli bättre på att visa på den mångfald av arbeten som finns inom teknikvärlden. Vi måste öka vår framtida kompetensbas, och därför måste vi bredda bilden av vad en ingenjör är”, säger Beatrice Partain.

Liksom tidigare vinnare går hon nu vidare till en global tävling där hon i konkurrens med 50-talet vinnare från övriga länder där Adecco idag bedriver verksamhet får tävla om att bli chef för hela gruppen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.