Bekräftat: iZettle noteras på Stockholmsbörsen i år - IZETTLE
Fotograf: TT / Fredrik Sandberg // iZettle

Bekräftat: iZettle noteras på Stockholmsbörsen i år

Fintech-bolaget vill ta in 2 miljarder kronor i kapital.

Det som har ryktats om i månader bekräftas nu av bolaget självt.

iZettle kommer att noteras på Nasdaq Stockholm under 2018;  en börsnoteringen som väntas bli ett av Sveriges - och Europas - största av ett techbolag i år. 

Bolaget säger i ett pressmeddelande att noteringen kommer vid en ”lämplig tidpunkt” för styrelse och aktieägare, och ämnar ”att främja iZettles fortsatta tillväxt, operativa strategi samt förse [det] med en förbättrad tillgång till kapitalmarknader.” 

iZettle, som räknar med att ta in omkring 2 miljarder kronor från aktiemarkaden, tillägger att en notering 2018 beror på ”marknadsförhållanden”.

Jacob de Geer, vd och medgrundare, säger att bolaget ”ser fram emot att inleda nästa steg i vår resa tillsammans med befintliga och nya aktieägare i iZettle.”

”Vi befinner oss fortfarande i en omfattande tillväxtfas och har en unik möjlighet att göra skillnad för miljontals småföretag på de marknader vi är verksamma. Noteringen kommer att möjliggöra bättre tillgång till kapitalmarknader för att underlätta vår fortsatta tillväxt och stärka vår identitet gentemot handlare, nyckelaffärspartners och i rekryteringen av nya talanger.”

iZettle är ett av Europas snabbast växande techbolag, som sedan lanseringen av första kortläsaren 2011 har expanderat från Norden till Kontinentaleuropa samt Brasilien och Mexiko. Idag förser man kortläsare och en tillhörande affärsplattform till hundratusentals små- och medelstora bolag på 12 marknader.

iZettles omsättning uppgick i fjol till 966 miljoner kronor jämfört med 641 miljoner kronor 2016, en ökning med 51 procent. Rörelseresultatet krympte till minus 228 miljoner kronor jämfört med 244 miljoner året innan. Bolaget har dock sagt till Di Digital i fjol att man på månadsbasis nu går med vinst.

Förra veckan lanserade man en e-handelslösning för småföretagare, och man erbjuder sedan tidigare bland annat lånefinansiering samt en plattform för e-räkningar. 

iZettle har till dags dato rest drygt 2 miljarder i riskkapital från investerare som Dawn Capital, Zouk, Intel samt Northzoen. Vid senaste kapitalrundan gjorde fjärde AP-fonden en investering.

Vad bolagets värdering blir vid notering, är ännu ett frågetecken.

Enligt uppgifter till Financial Times och Sunday Times, kan iZettles värdering komma att ligga på mellan 10 och 18 miljarder kronor.

Magnus Nilsson, styrelseordförande och medgrundare kommenterade noteringen: 

"Tillsammans tar vi nu nästa viktiga steg på iZettles spännande väg framåt. Vi är väl positionerade för att fortsätta vår tillväxtresa och den planerade börsintroduktionen kommer att möjliggöra för nya aktieägare att bli en del av iZettles framgång.”  


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nu är det officiellt: Elon Musk får hjälp av Goldman Sachs i utköp av Tesla
  2. Svenska vinnarfonden som du skulle ägt i år – rusar till Europatoppen
  3. Varma vädret får Ica att bomma förväntningarna – aktien på fall
  4. Vad tech-profilerna önskar att de vetat som 20-åringar, som de fått lära sig den hårda vägen
  5. Svenska algbolaget tecknar miljonavtal i Sydkorea – aktien glädjerusar
  1. Fick nej 500 gånger och inte en enda jobbintervju – nu är hans startup en maktfaktor i mäklarbranschen
  2. Rika som troll – det är Rusta det
  3. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  4. De är Sveriges 13 hetaste startups 2018, enligt riskkapitalister
  5. “Jag gick från att vara ideell till att bli kriminell” – omsorgsentreprenören om sin resa

För dig som prenumerant