Fotograf: TT / Fredrik Sandberg // iZettle

Bekräftat: iZettle noteras på Stockholmsbörsen i år

Fintech-bolaget vill ta in 2 miljarder kronor i kapital.

Det som har ryktats om i månader bekräftas nu av bolaget självt.

iZettle kommer att noteras på Nasdaq Stockholm under 2018;  en börsnoteringen som väntas bli ett av Sveriges - och Europas - största av ett techbolag i år. 

Bolaget säger i ett pressmeddelande att noteringen kommer vid en ”lämplig tidpunkt” för styrelse och aktieägare, och ämnar ”att främja iZettles fortsatta tillväxt, operativa strategi samt förse [det] med en förbättrad tillgång till kapitalmarknader.” 

iZettle, som räknar med att ta in omkring 2 miljarder kronor från aktiemarkaden, tillägger att en notering 2018 beror på ”marknadsförhållanden”.

Jacob de Geer, vd och medgrundare, säger att bolaget ”ser fram emot att inleda nästa steg i vår resa tillsammans med befintliga och nya aktieägare i iZettle.”

”Vi befinner oss fortfarande i en omfattande tillväxtfas och har en unik möjlighet att göra skillnad för miljontals småföretag på de marknader vi är verksamma. Noteringen kommer att möjliggöra bättre tillgång till kapitalmarknader för att underlätta vår fortsatta tillväxt och stärka vår identitet gentemot handlare, nyckelaffärspartners och i rekryteringen av nya talanger.”

iZettle är ett av Europas snabbast växande techbolag, som sedan lanseringen av första kortläsaren 2011 har expanderat från Norden till Kontinentaleuropa samt Brasilien och Mexiko. Idag förser man kortläsare och en tillhörande affärsplattform till hundratusentals små- och medelstora bolag på 12 marknader.

iZettles omsättning uppgick i fjol till 966 miljoner kronor jämfört med 641 miljoner kronor 2016, en ökning med 51 procent. Rörelseresultatet krympte till minus 228 miljoner kronor jämfört med 244 miljoner året innan. Bolaget har dock sagt till Di Digital i fjol att man på månadsbasis nu går med vinst.

Förra veckan lanserade man en e-handelslösning för småföretagare, och man erbjuder sedan tidigare bland annat lånefinansiering samt en plattform för e-räkningar. 

iZettle har till dags dato rest drygt 2 miljarder i riskkapital från investerare som Dawn Capital, Zouk, Intel samt Northzoen. Vid senaste kapitalrundan gjorde fjärde AP-fonden en investering.

Vad bolagets värdering blir vid notering, är ännu ett frågetecken.

Enligt uppgifter till Financial Times och Sunday Times, kan iZettles värdering komma att ligga på mellan 10 och 18 miljarder kronor.

Magnus Nilsson, styrelseordförande och medgrundare kommenterade noteringen: 

"Tillsammans tar vi nu nästa viktiga steg på iZettles spännande väg framåt. Vi är väl positionerade för att fortsätta vår tillväxtresa och den planerade börsintroduktionen kommer att möjliggöra för nya aktieägare att bli en del av iZettles framgång.”  


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden slår till: Skokedjan stänger nästan alla sina butiker
  2. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  3. Warren Buffett förutsåg Sears fall – för 13 år sedan
  4. Volvos börstapp: 20 miljarder kronor – "kan bli flerårig mardröm"
  5. IKEA-sfären storköper i H&M - ökar mest i aktien efter familjen Persson senaste kvartalet
  1. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  2. Börsraset: Stockholm följer med – samtliga bolag i OMX30 visar rött
  3. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  4. Ikea sålde 1 miljon vegankorvar på två månader
  5. Bytte läkarlinjen mot kampanjen Flygfritt 2019 – ”Jag är tacksam för att klimatförändringen fått mig att leva här och nu”

För dig som prenumerant