Fotograf: Wikimedia

Facebooks nya storsatsning i Sverige – bygger ett av ”världens största” datacenter

Facebook har beslutat att bygga ut sitt datacenter i Luleå till nästan dubbla storleken.

Den sociala nätverksjätten uppger att satsningen kommer att göra datacentret i Luleå till ett av de största i världen. Totalt kommer ytan att överstiga 100 000 kvadratmeter när det nya datacentret tas i drift 2021. 

”Vi har säkerställt att vi har mark och energi så att de kan växa här”, uppgav Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S), till TT/Omni.

Facebook beslutade om datacenter i Sverige 2011. Det är bland annat den naturliga kylan, relativt låga energipriser och tillgång till arbetskraft från universitetet som gjort att nätverksjätten valt att satsa på just Luleå.

Hur många nya jobb Facebooks utvidgning väntas medföra är ännu oklart, men enligt Niklas Nordström rör det sig om eventuellt 100 nyanställningar i själva datacentret.

Utöver det stora datacentret planerar Facebook även att starta ett ”Technology Deployment Centre” i Luleå Science Park. Vad det är vet inte Niklas Nordström, enligt TT, men han tror det blir en ”lyckosam” affär för både Luleå och Sverige.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST