ANNONS

“Det finns inga anledningar till att alla anställda ska ha samma värderingar”

Få chefer känner till hur man värderingsstyr organisationer över tid. Det här behöver du som chef veta för att sätta företagets värdegrund.

I veckans avsnitt av podden PåJobbet diskuterar Kristina Vallin och Johan Segergren företag där värderingarna kommer före bolagets utveckling. Kan man be högsta ledningen att se över företagets värderingar?

Tänk dig ett bolag som är känt för sina djupt inpräntade värderingar, från toppen av organisationen till golvet. Ett företag vars värderingar uttryckligen påstås sitta i väggarna. Vilket bolag tänker du på? Just det – IKEA.

Riktiga värderingar

“Man kan säga vad man vill om Ingvar Kamprad som person, men han har satt prägel på en hel global organisation genom att vara närvarande och tydlig i att själv leva utifrån sina värderingar. Vilket inte är så konstigt om det är värderingar på riktigt”, säger Kristina Vallin.

Att lyckas styra en organisation med 150 000 anställda är minst sagt en imponerande bedrift. Men frågan är om det verkligen är bra att ha samma värderingar i ett företag med 150 000 anställda som när man endast hade 100 anställda? Måste verkligen alla anställda ha samma värderingar oavsett position i företaget?

 Poänger med att ha subkulturer

“Alla organisationer är värderingsstyrda, men det tar sig olika uttryck. Det finns ingen anledning att alla anställda ska ha samma värderingar. Det kan finnas väldigt stora poänger med att ha subkulturer i ett företag. Säljorganisationer behöver präglas av sina tydliga värderingar kring att nå resultat, medan utvecklarorganisationen behöver präglas av sina tydliga värderingar av kvalitet och så vidare”, säger Kristina.

I veckans avsnitt av PåJobbet diskuterar Kristina Vallin och Johan Segergren de problem som uppstår i företag där värderingarna kommer före bolagets utveckling. Kan man be högsta ledningen att se över företagets värderingar? Allt detta och mycket mer i veckans avsnitt av podcasten PåJobbet.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Paypals köp av Izettle i hamn – nu är 2018 största året någonsin för svenska tech-exits
  5. Det finns 5 typer av ”bullshit-jobb” – har du ett av dem?
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  3. Rockström: Så halverar vi klimatutsläppen till 2030 – ”Digitala revolutionen är världsekonomins joker”
  4. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  5. Supertalangen vill ge tillbaka till samhället – nu ska hon hjälpa andra unga kvinnor ta kontroll över sina öden

För dig som prenumerant