Fotograf: Daniel Roos/Markus Grammer

”Börshajens” braksuccé: Fyllde Hovet med mer publik än under en fullsatt hockeymatch

7 763 personer. Så många besökte Andra ”Börshajen” Farhads finansevent på Hovet i lördags trots att det var årets varmaste dag i Sverige. 73 procent av besökarna var kvinnor och publiken bestod av en riktig smältdegel av människor från alltifrån Stockholms förorter till de mest fashionabla delarna av Östermalm.

”En fullsatt hockeymatch vid Hovet rymmer cirka 7 300 personer. Så vi slog ju det”, säger Andra ”Börshajen” Farhad.

Lördagens finansevent vid Hovet var gratis och Andra Farhad berättar att när insläppet öppnade 11.00 inför starten 12.45 hade det redan hunnit bildas en gigantisk kö av blivande ”börshajar” utanför Hovet.

Andra Farhad öppningstalade genom att berätta om hur hon för fem år sedan hade varit på sin stora idol Beyoncé Knowles Globen-konsert och stått allra längst fram i publiken.

Då världsstjärnan var på väg upp på scen vände sig Andra Farhad om för att titta ut över det böljande publikhavet och såg tusentals mobiltelefoner smattra på en och samma gång.

Där och då föddes tanken om att en gång själv fylla en stor arena.

Blott fem år senare har drömmen redan hunnit bli verklighet.

Gratiseventet har kunnat bli möjligt genom sponsorer som Nordea, Collector Bank, Lendify, Odin Fonder American Express och Halebop.

Redan då planeringen drog igång överskuggade tanken på en sak allt annat – eventet skulle inte likna något tidigare finansevent.

Det gjorde bland annat att Hovet-arrangemanget var uppdelat i tre huvudnummer – street-dansare, artisten Cherrie och en eldshow.

Foto: Daniel Roos/Markus Grammer.

Precis på samma sätt var de handfasta råden uppdelade i tre delar – att väcka insikt om hur viktigt det är med buffertsparande och att öppna ett så kallat investeringssparkonto, ISK, hur man ska förhålla sig till risker, courtageavgifter och annat om man väl öppnar ett ISK och slutligen inspiration.

För den sistnämnda delen fanns ett tydligt mål om att alla som tog plats på scen skulle ha skapat sin ära och berömmelse av egen kraft.

Det här innebar att publikdragarna handlade om alltifrån Serendipity-grundaren Said Esmaeilzadeh som är född i Teheran och kom till förorten Husby som åttaåring och Susanne Najafi som kom från Iran till förorten Rinkeby till den forne hedgefondstjärnan Karl Mikael Syding som är uppväxt i Kiruna och blev hårt mobbad i skolan och Quincy Jones III, som visserligen har en känd pappa i form av musik- och filmproducenten Quincy Jones.

”Det var grymt kul. Jag har aldrig varit med om ett finansevent där folk kommer från Stockholms alla hörn. Det var alltifrån personer från förorten till de fina damerna på Östermalm. Och alla sponsorer vittnade om samma upplevelse.”

Hjärnforskaren Elin Helander, som ligger bakom boken ”Hjärnkoll på pengar”, stod också scen för att tala om hur det går att lära hjärnan att bli en bättre sparare.

Som sig bör hade eventet också en paneldebatt som kretsade kring alltifrån könsuppdelning i finansbranschen, AI och digitalisering till robothandel.

Så ni födde en massa börshajar med andra ord?

”Ja man fick ju lära sig alltifrån om hur man kan tänka kring sin passion och skapa en lönsam portfölj till att få en riktig crashcourse i aktier och fonder. Så jag är glad att det blev en sådan pangsuccé.”

Framgången har också gjort att det redan nu står klart att eventet får en uppföljare redan nästa år med sikte på att fylla Globens 14 600 platser.

Det enda riktiga avbräcket under dagen var att Stureplansgruppen inte hade laddat med tillräckligt med mat, enligt Andra Farhad.

Till slut gick det ändå att lösa situationen genom att öppna fler kiosker.

Kvällen avslutades 19.30.

”Jag är grymt imponerad över alla människor som kom dit och jag vill ju inte ta åt mig äran, utan det var en kombination av sponsorernas och deltagarnas nyfikenhet som gjorde att så många tusentals människor ändå valde att låsa in sig på Hovet under årets varmaste dag.”

Du blev nyligen utsedd till ”Årets Stjärnskott" på VA:s event Näringslivets mäktigaste kvinnor och har nu rott hem projektet med att fylla hela Hovet. Vad blir nästa steg för dig?

”Just nu checkar jag ut och tar det lugnt med nya mål och lämnar jobbet på jobbet.”