Erik Fernholm och Caroline Stiernstedt Sahlborn. Fotograf: Ulf Skarin

Lyckoexperten: Hitta sammanhang där du känner dig behövd – och blunda inte för dina egna skuggsidor

Den viktigaste frågan att ställa sig är inte längre ”hur” utan ”varför”. För att bli riktigt framgångsrik måste du hitta dina inre drivkrafter. I den tredje av fem poddar om våra dolda superkrafter är det dags att utforska meningsskapande.

För att hitta verklig mening med det du spenderar din tid och energi på måste du träna dig att höja blicken.

Superkraften meningsskapande handlar om att lära sig se och upptäcka de mer övergripande mönster som finns i världen: den här utvecklingen håller på att ske, och så här ser den nya kartan ut som jag vill navigera efter. Och vad blir då min roll i det större sammanhanget?

”Ända sedan jag var tolv år har jag funderat på de här frågorna! Varför fortsätter så många vuxna att fokusera på saker som inte alls verkar göra dem lyckligare?”, säger föreläsaren och tidigare lyckoforskaren Erik Fernholm.

Fem superkrafter för framgång

Ingen vet vad framtiden innebär. Men i en alltmer oförutsägbar värld behöver du träna upp dina dolda superkrafter för att vara bättre rustad.

I en serie på fem poddar utforskar Ulf Skarin tillsammans med Caroline Stiernstedt Sahlborn, vd på Stiftelsen Ekskäret, och en expertgäst i varje avsnitt framtidens fem viktigaste superkrafter och hur du tränar upp dem.

I dag leder Fernholm 29K, en plattform med målet att skapa verktyg för personlig utveckling för så många människor som möjligt.

Begreppet meningsskapande känns så svindlande stort, hur gör du det konkret?

”Vår hjärna är en meningsskapande maskin, vi tillskriver hela tiden saker och händelser mening. Och fram tills nu har den meningen på en mer samhällelig nivå varit ganska enkel att förstå, vi ska höja vår BNP och levnadsstandard så blir alla lyckligare. Men nu håller inte den berättelsen längre, inte minst beroende på frågor kring hållbarhet”, säger Fernholm.

Den här utvecklingen är extra tydlig för yngre människor i Sverige och särskilt i Stockholm.

”Många unga känner idag att jag är en helt fri individ som kan fokusera på att förverkliga det jag verkligen drömmer om. Och det innebär samtidigt att meningsskapande har flyttas över från traditioner och gamla strukturer och värderingar till varje enskild individ. Du ska vara din egen menings smed, vilket riskerar skapa helt orimliga krav på personen”, säger Erik Fernholm.

Så var ska jag börja för att träna upp den här superkraften?

”Börja med att ställa dig frågan ’vad behövs?’ och inte bara ’vad vill jag?’. Det gör att du hamnar i ett sammanhang där du får känna dig behövd och viktig.”

”Och börja också med att gräva i det som håller dig tillbaka. Det kanske är ett lite brutalt perspektiv, men våga släpp på iden om att du är en separerad individ och att du är frånskild från din omgivning. Du är en del av en större helhet, men vi har en tendens att blunda för våra egna skuggsidor. Det är bättre att se sig själv som en hel människa än som en god människa.”

Lyssna till hela samtalet med Erik Fernholm och Caroline Stiernstedt Sahlborn, vd för stiftelsen Ekskäret, i Ulf Skarins podd ”Min bästa idé” så får du lära dig allt om superkraften meningsskapande. Och varför det ibland är bättre att lägga fokus på sina mer negativa sidor.

 Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST