Fotograf: Marcio Jose Sanchez/AP

Efter kritikstormen – Facebook släpper funktion som låter dig radera all din historik

Rensa allt du har klickat på och alla webbsajter du har besökt. Facebook kommer att släppa verktyget ”clear history” som en effekt av att grundaren Mark Zuckerberg inte anser sig ha gett tillräckligt bra svar under hearingen vid den amerikanska senaten och kongressen nyligen.

De långt gångna planerna kring verktyget presenterades i samband med bolagets årliga utvecklarkonferens häromdagen, enligt brittiska The Guardian.

Bakgrunden är att Facebook-grundaren vid en tvådagarshearing i mitten på april blev utfrågad av såväl den amerikanska Senaten som Kongressen om Cambridge Analytica-skandalen och bolagets rutiner för att hantera användardata.

Även om vissa senatorers kompetens har ifrågasatts, i form av parodier som blivit virala i sociala medier, har utfrågningen ändå fått Facebook-grundaren att inse att han inte kunde ge tillräckligt bra svar på hur bolaget hanterar användardata.

I ett Facebook-inlägg beskriver han nu ”clear history”-verktyget som en ”enkel kontroll för att rensa din browser-historik på Facebook”.

Verktyget ger också information om vilka appar och webbplatser man använder och möjligheten att stänga av att informationen som lagras på ens konto.

Mark Zuckerberg gör också klart att Facebook arbetar hårt för att säkerställa att funktionen blir klar så snart som möjligt samt att bolaget har planer på att introducera ytterligare liknande funktioner framöver.

Han ville dock passa på att lägga in en brasklapp genom att varna användarna för att exempelvis rensning av cookies i webbläsaren kan försämra användarupplevelsen på Facebook.

The Guardian kan konstatera att sedan egna tidningen och The Observer i mars avslöjade att uppgifter om 87 miljon användare läckt i samband med den så kallade Cambridge Analytica-skandalen har Mark Zuckerberg hela tiden fått befinna sig på defensiven för att tackla bolagets värsta publicitetskris under dess 14-åriga historia.

Det handlar inte bara om långa utfrågningar i både USA och Storbritannien, utan det höjs också hela tiden nya krav på striktare reglering och hantering av användardata, enligt The Guardian.

Dessutom har Mark Zuckerberg fått hantera en viral #DeleteFacebook-kampanj i sociala medier rörande farhågor kring bolagets eventuella påverkan av val i såväl USA som Europa.

Dessutom har huvudvärken tilltagit ytterligare genom en strid ström av avslöjanden om olika kontroversiella metoder som Facebook använder för att spåra användare.

The Guardian kan visserligen konstatera att Mark Zuckerbergs svar på kritiken alltid har varit ”mer Facebook” samt att lösningen på samhällets pågående problem är att utveckla teknik som för människor närmare varandra.

Frågan är också hur hårt drabbat Facebook blev av skandalen med efterföljande hearings – bolaget redovisar nämligen rekordomsättning för Q1 med 11,97 miljarder dollar.

Och oavsett om Facebook är skadeskjutet eller ej har traditionen med Mark Zuckerbergs nyårslöfte inneburit att han i år har gett löftet om att ”rätta till Facebook”.

Men med tanke på den obönhörliga kritiken om att Facebook även bidrar till att sprida desinformation och försämra människors mentala hälsa var det nog ändå ingen slump att årets upplaga av utvecklarkonferensen hade sitt fokus på events som betonar Facebooks positiva inverkan på samhället.

LÄS ÄVEN: Nu lanserar Facebook en dejtingtjänst – som får Tinder att rasa


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST