Uppstickarens labbodlade burgare på krogen redan i år – men köttindustrin kämpar emot

San Francisco-baserade Just har lyckats producera labbodlade burgare för bara 11 dollar - och det jagar upp köttindustrin.

Allt sedan 2013 när den holländska forskaren Mark Post under stort mediauppbåd blev först i världen med att servera en hamburgare tillverkad av odlat kött, har jakten bland startups om att bli först ut på marknaden intensifierats.

Fram till nyligen har det mest talats om Silicon Valley-baserade Memphis Meats, där Tyson Foods just gjort Bill Gates och Richard Branson sällskap som investerare, och Europa-baserade MosaMeat.

Men nu har San Francisco-baserade Just, som tidigare gick under namnet Hampton Creek, tagit på sig ledartröjan i sektorn för odlat kött, det vill säga kött odlat på muskelceller från kor i labbmiljö.

Medan Memphis Meats likt MosaMeat, som varit med länge, har talat om 2021 för sina lanseringar har Just har lovat att det ska vara möjligt att få en odlad burgare på krogen redan i slutet av innevarande år för bara 11 dollar, det vill säga runt 90 kronor.

För sedan 2013 har priset för odlat kött rasat. Mark Post och hans team fick tillbringa tre månader på labbet för att ta fram den första hamburgaren till priset 1,2 miljoner dollar per pound (cirka ½ kg).

När det odlade köttet nu börjar närma sig konsumenterna har köttindustrin vaknat till liv och kämpar emot de nya utmanarna med alla medel.

I USA har organisationen Cattlemen's Association, USCA, lämnat in en 15-sidig framställan till det amerikanska jordbruksdepartementet för att myndigheten strikt ska definiera kött som sådant som kommer från djur som slaktats. De menar att odlat kött inte uppfyller den definitionen och att det kommer att förvirra konsumenterna.

Genom att skicka in en offentlig framställan har uppfödarna visat startup-världen att de är beredda på kamp. Inte minst Memphis Meats, Mosa Meats och Just som alla namnges i framställan.

I Frankrike har en politiker, Jean-Baptiste Moreau, lyckats få igen en lag som förbjuder startups att kalla sina produkter för ”korv, köttfärs eller bacon”.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.