"Med nya lösningar inom tech, som exempelvis blockchain, handlar allt idag om nätverk och snabb förändring", förklarar Toborrows vd Sofie Lundström Fotograf: Pressbild.

Fintech-entreprenören: “Dörrarna till de stora bankjättarna börjar öppnas”

Hon startade fintech-bolaget med tankarna om en finansbransch som var alltför exkluderande. Lösningen heter “crowdlending” och ska göra det lättare för småföretagare att låna pengar, något som även börjar intressera storbankerna.

“Vi såg behovet på marknaden. Det fanns många småbolag som behövde finansiering och ville växa men hamnade under radarn. När det kom till vanliga banklån var det ofta svårt att lämna säkerheter, tog för mycket tid och var alltför komplicerat”, berättar Sofie Lundström, en av grundarna och vd för bolaget Toborrow.

Med en bakgrund inom Corporate Finance och kontorsrörelsen på Handelsbanken, fick hon tidigt en god inblick i finansbranschen och i synnerhet i lånebranschen. Något som blev uppenbart för henne var att endast en liten krets bolag fick tillgång till finansiering. Hon tyckte sig också se att många personer ville hitta möjligheter att investera i mindre bolag men att vägen dit var svårnavigerad.

Därför lämnade hon storbanken och gick över till entreprenörslivet, för att starta ett fintech-bolag med Andreas Thorstensson och Lyndon Dodd. Då var året 2013 och mycket har hänt i finansbranschen sedan dess.

“Det har varit väldigt spännande att vara med i den tekniska utvecklingen i branschen. Där vi, och andra, tittar på gamla problem och hittar nya möjligheter för att lösa de problemen. Man kan skapa tjänster som är så mycket enklare och billigare idag, vilket utmanar de stora bankjättarna”, säger Sofie Lundström.

Deras egen lösning är en digital plattform för "crowdlending". Enkelt förklarat innebär det att flera långivare budar för att få låna ut pengar till bolag och de långivare som slutligen erbjuder den lägsta räntan får låna ut pengarna.

Nu när marknaden har mognat något kan Sofie Lundström se att det kommer alltfler produkter som nischar in sig i kapitalkedjan. Hon tror att det stora värdet kan skapas om de olika produkterna börjar fungera tillsammans.

“I början sågs vi som en aktör utanför systemet. Nu när det har gått några år vill alla börja prata samarbeten. Dörrarna till de stora bankjättarna börjar öppnas”, konstaterar hon och fortsätter.

“Jag tror att vi kommer se många fler typer av samarbeten, utifrån kundens behov och hur vi kan skapa bra tjänster gemensamt. Med nya lösningar inom tech, som exempelvis blockchain, handlar allt idag om nätverk och snabb förändring. Som bolag är det viktigt att ligga i framkant och vara snabba när det kommer ny teknik.”

Ett steg på vägen är Toborrows senaste samarbete med Marginalen Bank. Sofie Lundström berättar att nästa steg blir att fortsätta den utvecklingen med samarbeten med andra banker och institutioner, det gäller även offentligt kapital.

Hon förklarar att crowdlending-branschen i England har varit en inspirationskälla. Där har man kommit längre och de var tidiga med att få ihop kopplingen mellan banker, offentligt kapital och småföretag. Hon ser dock att det börjar hända mycket även i Sverige, där exempelvis regeringen har ett uppdrag att titta på lösningar för gräsrotsfinansiering.

“Fyra av fem jobb skapas i småföretag och ändå är finansieringsfrågan för bolagen problematisk. Men det finns investerare som vill placera kapital och bolag som behöver pengar, de vill vi koppla samman och skapa en hållbar tillväxt”, säger Sofie Lundström.

Hon berättar att det har varit svårt att hitta kvinnliga förebilder som entreprenör. Hennes inspiration kommer istället från idrottsvärlden och familjen.

“Jag har själv en bakgrund som elitidrottare och har stött kula. Som idrottare vänjer man sig vid att hela tiden misslyckas och att förfina sin teknik därefter. Om man tittar på min bransch hade jag önskat fler kvinnliga förebilder. Så jag ser det som en del av mitt arbete att inspirera andra kvinnor. Min mormor har dock varit en stor inspirationskälla. Hon började jobba tidigt, vågade testa olika vägar och har varit modig i sina val."