ANNONS

Bli en framgångsrik trader: Så sätter du upp rätt vinstmål

Att lära sig att hantera sina positioner och gå ur dem är kritiskt för framgångsrik trading. Tyvärr är det en färdighet som ofta ignoreras eller förbises. Här beskrivs tre starka strategier för att sätta vinstmål.

Hur ofta möts investerare av följande scenario? De köper en position och marknaden rör sig i rätt riktning, inom kort har den en vinst med 20 punkter. Sen kommer tanken: Vad ska jag göra nu då?

Att köpa en position är endast den ena halvan av en handelsstrategi, en komplett handelsstrategi inkluderar även en plan för att gå ur sin position.

Strategi 1: Vändpunkter

Oavsett handelsstrategi så är det viktigt att vara medveten om nivåerna för dagliga vändpunkter samt de huvudsakliga nivåerna för stöd och motstånd – support & resistance – som ofta presenteras med tre av varje. Orsaken är enkel; det är så många investerare som fattar sina beslut, åtminstone delvis, baserat på stöd och motstånd - att nivåerna ofta blir vändpunkter.

Att titta efter den närmaste nivån för en vändpunkt är en rimlig metod för att sätta sitt vinstmål. Vid ett köp nära S1 (stödnivå 1) så är ett möjligt konservativt vinstmål dagens vändpunkt – denna positioneras som regel mittemellan S1 och R1 – eller R1 (motståndsnivå 1) för ett mer ambitiöst vinstmål. 

Vi tittar närmare på ett exempel, prisets rörelser för EURCAD den 13 april 2018 som visas på ett 15 minuters diagram. Dagens vändpunkt är markerad i blått (P), första stödet i rött (S1) och första motståndet i grönt (R1). På morgonen rör sig priset nedåt men studsar sedan för att under eftermiddagen bryta vändpunkten igen och fortsätta uppåt för att nästan nå det första motståndet. Lär dig mer om nivåer för stöd och motstånd.

EURCAD 15-minuters diagram med vändpunktsnivåer

Strategi 2: Studs på jämna siffror

För daytraders som tar kortsiktiga positioner kan nästa nivå på ett jämnt hundra- eller femtiotal vara ett bra vinstmål. I forex rör sig exempelvis priset ofta inom följande intervaller;

-      Mellan 00 nivån och 20 nivån, till exempel 1.5500 till 1.5520

-      Mellan 20 nivån och 50 nivån

-      Mellan 50 nivån och 80 nivån

-      Mellan 80 nivån och 00 nivån

Om man säljer EURUSD på 1.2150 så kan ett lämpligt vinstmål vara omkring nivån vid 1.2120. I fall prisnivån även sammanfaller med ett större rörligt medelvärde så ökar det chansen för att marknaden får stöd vid den aktuella nivån.

Strategi 3: Priset korsar rörligt medelvärde 

Investerare som har långsiktiga mål följer en varaktig trend uppåt eller nedåt, och har ofta svårare att definiera vinstmål. Om man har köpt GBPUSD i en trend uppåt, vart ska man då ta vinst, på 1.5000? Å andra sidan kanske priset fortsätter upp till 1.8000. 

När man investerar i en långsiktig trend kan det vara bättre att inte ha en specifik nivå för att ta vinst, en alternativ metod är att vänta tills marknaden tydligt visar att trenden är på väg att ändras. I en stark, etablerad uppåttrend tenderar priset att hålla sig ovanför rörliga medelvärden som de för 50 eller 100 dagar. Det kan vara en bra strategi att använda en trailing stop loss justerad till ett rörligt medelvärde. Om priset korsar medelvärdet är det ofta en tydlig signal på att trenden är på väg att vända.

Nedan ser vi ett exempel på ett Wall Street (Dow Jones) 4-timmars diagram, priset rör sig i en stadig trend uppåt under januari och när det korsar det rörliga medelvärdet (blå linje, 50 perioder) talar det starkt för att trenden är över.

Wall Street 4-timmars diagram med rörligt medelvärde

Ett bra köp är bara ena halvan av en affär. Bra uppföljning, inklusive en ordentlig strategi för att stänga sin position kommer bidra till att göra dig till en bättre investerare.

Läs även:

Lyckas med din trading: Så använder du marknadens volatilitet till din fördel

Utvecklas som investerare: Lär dig allt om CFD-handel

 

Så hittar du dagliga investerings-möjligheter – med hjälp av experternas tekniska analys

 

Handla i utbrott eller rekyler? Här är proffsens enkla men smarta strategi

 

Misstaget som skiljer amatörerna från tradingproffsen: Undvik att jaga marknaden

 

Gå in på LCG:s hemsida för att lära dig mer!

 

All information som tillhandahålls är endast för utbildningssyfte och tar inte hänsyn till dina personliga omständigheter (till exempel ditt tillgängliga kapital och din risktolerans). CFD-handel innebär hög risk för ditt kapital och kan medföra förluster som är större än din första insättning. De är inte lämpliga för alla, så se till att du fullt förstår riskerna. Om du tror att det kan vara nödvändigt eller lämpligt, så bör du söka oberoende finansiell rådgivning.

London Capital Group Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Financial Conduct Authority (“FCA”) med registreringsnumret 182110. London Capital Group (Cyprus) Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Cyprus Securities and Exchange Commission med registreringsnumret 341/17.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.