Spotifys grundare Daniel Ek. Fotograf: Spotify Press/Pixabay

Wall Street-analytikern: Spotify kommer att försvenska världen

Resten av världen kommer att följa i Sveriges fotspår – till gagn för Spotify. Det tror Wall Street-analytikern Benjamin Swinburne.

Spotify fortsätter som bekant att läcka pengar, och har ännu inte gjort en enda krona i vinst.

Trots det finns det en och annan analytiker på Wall Street som tror på tillväxt för det svenska streamingföretaget. En av dem är Benjamin Swinburne på Morgan Stanley, som tror att fler länder kommer att följa i Sveriges fotspår.

”Penetrationen av betald musikstreaming i Sverige har mer än fördubblats de senaste fem åren”, säger Swinburne enligt Business Insider UK.

Sverige är det land där Spotify haft störst framgång hittills med att övertyga konsumenterna att betala för streamingtjänsten. Morgan Stanleys egna siffror visar på att 23 procent av Sveriges vuxna befolkning betalade för streamad musik 2017, jämfört med 10 procent 2012.

Globalt sett är USA den största marknaden för musik, men där ligger penetrationen än så länge tio procentenheter under Sveriges, på 13 procent. På andra plats ligger Japan, som släpar långt efter med 3,3 procent, och världens tredje största musikmarknad Tyskland hade en penetration på endast 6 procent 2017.

Potentialen för tillväxt är en av de starkaste anledningarna till Spotifys värdering på hela 220 miljarder kronor. Swinburne och många av hans kollegor på Wall Street tror på fortsatt stark tillväxt för musikstreaming, och att Spotify som en av de dominerande aktörerna på marknaden på så sätt kommer att få sin del av kakan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST