Fotograf: Richard Drew/AP

Wall Street inleder bevakning av Spotify-aktien: Här är domen

Goldman Sachs och JP Morgan har båda tagit upp Spotifys aktie till bevakning.

"Vi tror att Spotifys skala, ekosystem, innehåll och teknologi är påtagliga fördelar på den konkurrensutsatta marknaden för att förse konsumenter med deras snabbt ökande efterfrågan på musik", skriver Goldman Sachs i en analys inför Spotifys första kvartalsrapport (publiceras 2 maj) efter noteringen, som dateras 30 april.

Goldman Sachs inleder sin bevakning på Spotify med ”köp” och riktkurs 190 dollar. Morgan Stanley har samma riktkurs med rekommendationen ”övervikt”.

De nuvarande finanserna i Spotify betecknas visserligen som utmanande: cirka 65 procent av intäkterna går till skivbolag, och det krävs investeringar i marknadsföring och teknik för att konkurrensförsprånget - Spotify har ungefär dubbelt så många prenumeranter som tvåan Apple Music - ska kunna behållas.

Goldman Sachs tror dock att Spotifys "plattform" med alla sina prenumeranter, den stora datamängden och de tillväxtmöjligheter detta ger är betydande och noterar att aktien värderas till bara drygt 3 gånger försäljningen mot konkurrenternas 5 i genomsnitt.

"Vi anser att risk/avkastningsnivån är fördelaktig och initierar bevakning med köprekommendation och en riktkurs på tolv månaders sikt på 190 dollar", skriver banken. Stängningskurs i fredags var 160 dollar, vilket innebär att premien enligt Goldman Sachs är cirka 19 procent.

Spotify noterades på New York-börsen den 3 april och handlades mellan 148 och 169 dollar då. Inför noteringen hade Morgan Stanley, som anlitats av Spotify, angett ett så kallat referenspris på 132 dollar per aktie.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST