Fotograf: Andrew Harnik / AP / TT

Sydkoreas president: "Ge fredspriset till Donald Trump"

”President Trump borde vinna Nobels fredspris."

USA:s president Donald Trump borde få Nobels fredspris i år för sitt arbete med Nordkorea. Det menar Sydkoreas president Moon Jae-in.

”President Trump borde vinna Nobels fredspris. Det enda vi behöver är fred,” ska Moon ha sagt till sin kabinett, enligt ett pressmeddelande. Nyheten rapporteras av bland andra Business Insider.

Uttalandet kommer dagar efter Moons till synes framgångsrika möte med Nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un, som gjorde historia med att göra entré i grannlandet.

I mötet förband sig de båda Koreanska staterna att avsluta en långvarig konflikt och samtidigt jobba mot ”total avväpning av kärnvapen”.

Trump väntas träffa Kim under maj eller juni, och har än så länge varit i regelbunden kontakt med Moon.

Trumps väg till ett fredsavtal på Koreanska halvön har varit allt annat än tystlåten. Under sitt första år som president har han regelbundet avlossat hot mot Pyongyang, till exempel då han tweetade om att utfärda ”eld och raseri” över Nordkorea och ”totalförstöra” landet.

Det är just denna hårda linje som Sydkoreas Moon menar att kan ha fått Nordkorea att till slut komma till förhandlingsbordet, skriver Business Insider.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant