Fotograf: Bertil Ericson/TT

Storbanken: Kursuppgången i H&M har allt att göra med Stefan Persson

Stefan Perssons aktieköp ska ligga bakom, menar Morgan Stanley. 

H&M:s kursuppgång de senaste veckorna har huvudsakligen drivits av de aktieköp som bolagets huvudägare Stefan Persson gjort. Om mönstret från i fjol står sig, där Stefan Persson köpte H&M-aktier för motsvarande den aktieutdelning han då fick, väntas köpaktiviteten snart vara över för den här gången.

Det skriver Morgan Stanley i en analys.

Stefan Persson har sedan den 11 april köpt 18,2 miljoner H&M-aktier, vilket motsvarar över 20 procent av aktieomsättningen i bolaget under samma period. Enligt Morgan Stanley kan aktieköpen ha lett till att många aktörer som legat kort H&M-aktien hastigt stängt sina positioner.

H&M-aktien har under perioden 11 april fram tills nu stigit från 128 till 150 kronor.

Under våren 2017 köpte Stefan Persson H&M-aktier för 3,19 miljarder kronor, ett belopp som väl matchade den aktieutdelning han då fick. Våren 2018 kommer utdelningen enligt Morgan Stanley bli 3,47 miljarder kronor och hittills har Stefan Persson köpt aktier för 3,19 miljarder.

"Om Stefan Persson även denna gång har för avsikt att köpa aktier för ett belopp motsvarande utdelningen, och om han fortsätter att köpa i samma takt som under de senaste två veckorna, så räknar vi med att 'squeezen' ska ebba ut under de närmaste dagarna", skriver Morgan Stanley.

Investmentbanken tar även upp frågan om Stefan Persson med familj kan tänkas köpa ut H&M från börsen och ser detta scenario som osannolikt. Dels har han själv förnekat sådana planer, dels är värdet på de utestående aktierna, kring 127 miljarder kronor, för stort för att ett utköp ska betraktas som rimligt.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST