Christin Mellner (t.h.) och Caroline Stiernstedt Sahlborn. Fotograf: Ulf Skarin

Låt inte stressen kidnappa hjärnan: Så lär du dig superkraften att älska förändring

I en värld som kännetecknas av ständig förändring finns det bara en väg framåt: öppenhet. I den andra av fem poddar om våra dolda superkrafter lär du dig att älska förändring med hjälp av öppenhet.

Christin Mellner forskar i psykologi på Stockholms universitet och har under många år intresserat sig för begreppet öppenhet.

”Det är en av våra mest grundläggande egenskaper som människor, att ha ett öppet sinne och hjärta gentemot vår omvärld. Och den egenskapen blir bara viktigare och viktigare i takt med att vår omvärld bara blir allt mer komplex och global.”

Så var ska jag börja för att träna den här superkraften?

Fem superkrafter för framgång

Ingen vet vad framtiden innebär. Men i en alltmer oförutsägbar värld behöver du träna upp dina dolda superkrafter för att vara bättre rustad.

I en serie på fem poddar utforskar Ulf Skarin tillsammans med Caroline Stiernstedt Sahlbom, vd på Stiftelsen Ekskäret, och en expertgäst i varje avsnitt framtidens fem viktigaste superkrafter och hur du tränar upp dem.

”Ett kraftfullt sätt att stärka den här förmågan är till exempel genom mindfullness eller meditation. Det har under senare år vuxit snabbt, inte minst som ett kraftfullt verktyg inom arbetslivet.”

Enligt Christin Mellner finns det numera mängder med väldokumenterad forskning som tydligt visar en positiv effekt av mindfullness eller meditation. Och särskilt spännande är att de här metoderna också fungerar preventivt, genom att träna på det här sättet bygger du upp ett effektivt försvar mot till exempel utbrändhet.

”När en stressad hjärna ska ta beslut blir den kidnappad av frontalloben, vi drabbas av tunnelseende och agerar utifrån rädsla. Men genom att träna vår öppenhet genom mindfulness lär vi oss att fatta andra alternativa, och i längden, bättre beslut.”

Enligt Christin Mellner visar forskningen att vi genom den här typen av medvetandeträning helt enkelt fattar smartare och mer strategiska beslut.

”Och det är inte bara hjärnan som fungerar bättre, vi kommer också mer i kontakt med våra grundläggande värderingar och drivkrafter som gör att vi inifrån kan leda oss mer stabilt.”

Lyssna till hela samtalet med Christin Mellner och Caroline Stiernstedt Sahlborn, vd för stiftelsen Ekskäret, i lunchpodden ”Min bästa idé” så får du även lära dig konkreta övningar för att träna upp din öppenhet. Och varför du inte ska bli arg på dig själv när hjärnan hellre vill tänka på något annat. 

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.