Fotograf: Tomas Oneborg / TT

6 tecken som talar för en annalkande bostadskris

Här är sex tecken som pekar mot att en djupare bostadskris kan vara runt hörnet.  

Sverige erfar just nu bostadsbrist och rekordlånga bostadsköer. Men samtidigt har nybyggandet gått ner skarpt. Dagens Nyheter har listat sex saker som "pekar mot att bostadsmarknaden är på väg mot en djup kris vi bara sett början på".

1.       ”Byggandet minskar”

Trots att 255 av 290 kommuner i Sverige har bostadsbrist minskar byggandet. Till 2020 kommer fortfarande 200 kommuner ha bostadsbrist.

Senaste prognosen från Boverket förutspår att byggandet kommer att falla 11 procent i år. Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, räknar med att byggandet kommer att gå ner 18 procent i år och 11 procent nästa år.

2.       ”Fallande vinster och trög försäljning”

Antalet sålda bostadsrätter och vinsten faller för bolagen. Förra året sålde JM 864 första kvartalet i fjol mot årets 480 lägenheter. Företag som Tobin Properties, JM och Bonava har det tufft men tuffast kanske Oscar Properties har som gjorde en förlust på drygt 56 miljoner kronor förra året.

3.       ”Fallande priser?”

I nuläget är det oklart om prisnedgången är på sin botten eller om det bara är en tillfällig paus.

Mest troligen kommer priserna fortsätta att falla med tanke på de besvär som funnits i nyproduktionen. Byggbolagen kommer att resonera att det är bättre att bygga klart med hellre en liten förlust än en stor.

4.       En skev marknad

Trots bostadsbrist finns en stor missmatchning på marknaden. Hårdare krav från Finansinspektionen och bankerna på låntagare skapar en minskad efterfrågan på bostäder. Speciellt då bostäder som byggs är allt för dyra för allt fler grupper, i framförallt storstäder och större universitetsstäder.

5.       ”Brist på billiga bostäder”

Den största bostadsbristen finns hos unga och lågavlönade. De senaste åren har byggandet riktats mot den välbeställda medelklassen. Hos medelklassen har byggarna kunnat få avkastning på 15-20 procent och ibland mer.

I nuläget är det inte en lockande affär för byggbolagen att bygga bostäder till överkomliga priser som håller den standard som krävs i Sverige.

6.       ”Historien”

Under de senaste 30 åren har bostadsmarknaden tappat fart och fallit vid tre tillfällen. När bostadspriserna sjönk som mest med 25-30 procent tog det flera år innan de kom tillbaka till utgångspunkten.

Det förutsägs en stabilisering av priserna efter några månader från att priserna rasar. Så kan det ha blivit nu med då prisfallet från i höstas inte fortsatt.

Trots skillnader under de 30 åren och de tidigare prisrasen så finns det vissa likheter. Framförallt i fråga om skuldsättning.

Prisfallet kan dock ha en positiv sida anser DN. Med fallande priser kan de bli lättare att finna en bostad. Dessutom kan krisen pressa byggbolagen att bygga billigare bostäder.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.