Fotograf: Malin Hoelstad/SvD/TT

"Så länge Gardell finns med är det värt att köpa" - Här är veckans glödheta aktietips

Veckan börjar med fyra aktier som har stark köprekommendation och tre aktier som bör undvikas. 

Börsveckan ger köpråd för ABB, Bufab, Collector och Sobi i den senaste utgåvan. Tidningen ger rådet avvakta för Alfa Laval, Elekta och Husqvarna.

Det har stormat kring kraft- och automationsbolaget ABB på senare tid med en stor klyfta mellan ledning och ägare. Börsveckan bedömer att det kommer vara svårt för ledningen att stå emot kravet på en uppdelning från bland andra Cevian Capital och ser ett köpläge i aktien.

Men "så länge Gardell finns med i bakgrunden och driver en förändring tror vi att det är värt att köpa ABB," står det. 

Alfa Laval överraskade med en stark delårsrapport för det första kvartalet och aktien har rusat till rekordnivåer vilket begränsar uppsidan då förväntningarna redan är ganska högt ställda på bolaget kommande år. Tidningen väljer att avvakta med aktien.

C-komponenthandlaren Bufabs tillväxttakt i första kvartalet imponerar. Bolaget kommer sannolikt genomföra förvärv och väntas fortsätter plocka marknadsandelar. Bufab har också en stark huvudägare som ökar sitt innehav. Börsveckan upprepar sitt köpråd och ser en riktkurs kring 130 kr på ett års sikt.

Collector hade riktigt fin tillväxt i intäkterna och i kreditstocken i första kvartalet, men resultatet före skatt var ändå oförändrat. Investeringar och högre räntekostnader belastade vinsten. Tidningen bedömer att det var en tillfällig svacka och att värderingen är för låg. Köprådet upprepas därför.

Vinden börjar vända för strålterapibolaget Elekta, men det finns fortfarande en del frågetecken. Börsveckan bedömer att aktien är någorlunda fullvärderad på ett års sikt och ger rådet avvakta.

Läkemedelsbolaget Sobi slog till med en riktigt bra rapport för första kvartalet och som grädde på moset passar bolaget även på att höja sina prognoser för helåret. Tidningen har stärkt sin redan positiva syn på aktien ytterligare och köprådet upprepas därför.

Husqvarnas resultat tyngdes av kallt väder i första kvartalet. Bolaget har en blandad utveckling i affärsområdena. Värderingen är förvisso attraktiv, men svaga tillväxtutsikter kan hålla tillbaka kursen och Börsveckans råd blir ändå att avvakta med aktien.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST