Fotograf: The NoPhone Team

Är du fast i mobilfällan? Här är 5 enkla knep för att slå dig lös

En trist grå skärm, appar som låser dig ute eller en attrapp att flippra på när du känner behovet tränga på. Nu finns hjälp att bli av med det alltmer utbredda mobilberoendet.

Har du en mild släng av nomofobi, alltså rädslan att vara utan din mobil? Då är du inte ensam.

En genomsnittlig person kollar på sin mobil 150 gånger per dag, eller en gång var sjätte minut, enligt en undersökning av den finska mobiljätten Nokia. En annan färsk studie, från Microsoft, tittade på 21 europeiska länder och landade i slutsatsen att uppdateringar och notifikationer från sociala medier gör oss mindre produktiva på jobbet. 

Men det kan vara svårt att med ren viljestyrka få bukt med sitt mobilfipplande eftersom techbolagen har optimerat dem för att vara lockande: bländande färger och lockande notifikationer får hjärnans belöningssystem att arbeta på högvarv. 

I kriget om vår uppmärksamhet tror en del gräsrötter att lösningen helt enkelt är att göra sin egen mobil mindre aptitlig, eller åtminstone att göra om dem från leksaker till verktyg.

1. Gör din skärm grå 
I Vissa kretsar har personer stängt av färgerna på sin mobilskärm för att göra fipplandet mindre stimulerande. Trenden har fått en viss spridning genom Tristan Harris förespråkande. Han är tidigare etiker på Google och grundare av organisationen Time Well Spent som arbetar mot app-beroende.

För bästa effekt kan man även stänga av ljudet helt och hållet. 

2. Byt till en placebomodell
Förra året kom Nokias klassiska knapptelefon 3310 tillbaka, sjutton år efter att den började säljas. Den nya versionen kan ringa och skicka sms men har varken wifi eller 3G. Färre funktioner alltså, och förhoppningsvis mindre stimulerande. 

3. Skaffa en Nophone
En snuttefilt för mobilberoende. Så skulle man kunna beskriva Nophone som började säljas 2014. Egentligen är det inte någon telefon över huvud taget. Den kan inte ringa, sms:a eller gå ut på nätet. Men däremot är det en plastpryl som man kan hålla i handen när mobilsuget blir för stort.

4. Fippla med kulor 
Rökare som slutar saknar ofta inte bara nikotinet utan även att hålla i cigaretterna. Det inspirerade den österrikiske designern Klemens Schilling att ta fram Substitute Phone som ser ut som en korsning mellan en smart telefon och en kulram. I stället för en skärm har den ett antal stenkulor som användaren kan använda för att replikera rörelser som att svepa och skrolla.

5. … eller ta hjälp av en app

Forest
Sätt ett frö och se hur det långsamt växer upp till ett träd. Men bara om du kan hålla dig från att lämna appen. Om du exempelvis kollar mejlen eller Instagramflödet så dör trädet.

Appdeto
Låter dig sätta en gräns för hur länge du får använda en viss app och hur många gånger du kan använda den per dag.

Steplock
Fysisk träning, annars får du inte använda dina favoritappar. Det är premissen bakom Steplock som låter dig sätta upp mål genom mobilens inbyggda stegräknare som du måste uppnå innan du kan öppna exempelvis Facebook. 

 

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST