Nya planer på gång för medieprofilen som lämnade allt för ett liv på vägarna – ”Vi jobbar för mycket, äger för mycket och slösar pengar"

I en husbil rullade han och hunden ner i Europa med en budget på 6000 kronor i månaden. Nu är 33-årige Gurgîn Bakircioglu från Uppsala tillbaka i Sverige och berättar för VA om äventyret – och de nya planerna.

Han tog sitt pick och pack och lämnade i höstas en hel karriär bakom sig för att leva ett enklare liv.

Bägaren rann över efter en tid som programledare på Sveriges Radio och då bestämde sig Gurgîn Bakircioglu för att kasta in handduken. Ett ”vanligt” 8-17- liv var inget för honom.

LÄS MER: Svenske medieprofilen lämnar allt för att leva på 6.000 kr i månaden

”Det gör mig sjukt deprimerad. Jag tror inte på den här samhällsmodellen där vår absolut viktigaste valuta är pengar. Så jag försöker omdefiniera vad kapital är. Jag har kommit fram till att tid är mitt viktigaste kapital”, berättade han för VA bara några veckor innan det var dags att ge sig av.


Gurgîn Bakircioglu och husbilen.

Den smala budgeten skulle vara allt han behövde och pengarna skulle tjänas in genom att spela in poddar under resans gång.

Efter en tid på vägarna var Gurgîn Bakircioglu tillbaka i Sverige.

”Efter tiden i husbilen har jag lärt mig hur man sakta men säkert går ner till en helt annan standard och lär sig prioritera. Vid vissa tillfällen hade jag till exempel inte varmt vatten, men jag har en fantastisk utsikt. Då fick jag fundera över vad som var viktigast.”

Han menar att människor i andra länder oftast har ett annat sätt att se på livet och tror att många västerlänningar avundas det när vi reser. Vi stävar efter att anamma samma livsstil för att de verkar lyckligare. Sedan kommer vi tillbaka till våra vanliga liv och blir olyckliga igen när vi faller in i våra gamla mönster, konstaterar han.

”Vi jobbar för mycket, äger för mycket och slösar pengar på en massa dumt. Vi köper en kavaj för att alla andra har kavaj på jobbet, köper den senaste barnvagnen för att alla andra har den. Det blir som ett bedrägeri mot oss själva. Vi måste börja lägga mer energi på relationer och lycka, det är ett kapital som är viktigare.”

Även om poddinspelningarna bidrog till kassan levde Gurgîn Bakircioglu också på donationer från främlingar som swishade en slant här och där. Trots det lyckades han under vissa perioder ändå leva för långt under sin förutbestämda budget på 6000 kronor i månaden.

”Det går att komma undan hur billigt som helst när man reser som jag gör. Under en månad levde jag på 90 kronor om dagen. Jag bakade mitt eget bröd och stannade kvar på vissa platser under en längre tid. Hade jag inte haft hund hade det nog kunna bli ännu billigare.”

Men det är inte bara utgifterna det gäller, Gurgîn Bakircioglu är inte heller så vidare förtjust i att spara pengar utan menar att det känns som att ha dålig balans i livet om man ska jobba ihop mer än vad man faktiskt behöver och gör av med.

Livet på resande fot kan låta lockande men att ha en husbil som sitt enda hem kan också ha sina nackdelar.

”Den viktigaste ägodelen jag har är min husbil och just nu är den så skör att den håller på att falla samman. Vid sådana tillfällen blir man ju rätt sugen på att bara lägga en halv miljon på en ny bil – men då blir man ju fast i skuldträsket igen, och det vill jag inte.”

Har du aldrig känt att det kanske inte är värt det?
”När det är vinter och jag har vaknat upp på vissa ställen där det har varit minusgrader och bilen är så nedkyld och frostig att jag måste gå runt i den kylan och försöka värma upp den, då är det riktigt jävligt faktiskt. Det är sådana stunder som får en att vilja ge upp, men å andra sidan var det livet jag lämnade inte heller alltid kul. Det är värt det, helt enkelt.”

Om du var tvungen att ta ett betalt jobb då, vad skulle det vara?
”Då skulle jag nog bli ledare på något sommarkollo. Jag kan spela gitarr och tror nog att barn kan tycka att jag är ganska underhållande.”

Han har också en vision om att en dag bygga en alternativ liten by i Stockholm - en plats i
där människor bland annat kan odla egen mat, umgås med varandra och leva ett lugnare liv.

”Det ska vara en plats för folk som inte vill sitta upptagna med mobiler och TV-apparater
utan umgås på riktigt."

Gurgîn Bakircioglu poängterar också att han inte förespråkar att alla ska gå i hans fotspår för att bli lyckliga utan menar snarare att man borde följa sina drömmar.

”En karriär är bra att ha, jag har ju också en. Men de flesta har nog en dröm de inte vågar
jaga efter. Man kanske ifrågasätter varför man skulle ge upp en bra lön och trygghet för att slänga sig ut i ovissheten. Men vad är poängen med att samla på sig en massa pengar för att kunna leva som man vill när man är pensionär?”

Men tror du verkligen att du kommer leva detta livet för alltid?
”Det vet jag faktiskt inte. Idag är allt fantastiskt och jag känner ingen anledning att byta ut
detta livet mot något annat. Vad som händer i framtiden återstår att se.”

Och än är inte resan slut. Även om Gurgîn Bakircioglu tog sig tillbaka till Sverige var tanken aldrig att stanna.

”Jag är här igen för att planera nya äventyr. Jag funderar på att ta mig till Balkanländerna och se vad man kan lära sig om livet där.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST