Svenske entreprenören hjälper bitcoin-brytare att flytta

I veckans avsnitt av podden Big in Asia träffar vi Carl He, grundaren av Krypto Knights, som bland annat berättar om vilka trendspaningar han ser just nu.

Många har hört om kryptovalutor men vad de flesta inte känner till är hur de blir till. Det sker genom mining, och det är här som Carl Hes bolag Krypto Knights kommer in i bilden.

Bolaget styrs från Shanghai, Kina, och just nu hjälper de bitcoin-miners att flytta.

”Jag är själv från Sverige och vi har många möjligheter här eftersom vi har billig ström och kallt klimat.”

Sedan många år tillbaka finns Facebook och Yahoo i Sverige genom deras egna serverhallar och det största skälet är stort överskott av billig ström.

“Det traditionella elnätet i Sverige utnyttjas inte på samma sätt som tidigare vilket har lett till att de områden där överskottet av el är som störst, väljer man att riva ner elnäten och det trissar upp elpriserna på sikt.”

Just den här typen av områden letar Carl He och hans företag åt kryptokunder för att kunna balansera ut utbud och efterfrågan.

“Bitcoin-mining är en stor andel av verksamheterna som jämnar ut elnätets överutbud i Sverige.”

Efterfrågan av elektricitet hos kunderna var till en början på relativt låga nivåer, men efter några år ökade efterfrågan lavinartat.

“Vi hade kunder som efterfrågade 20 megawatt i början, men sen efter ett tag började vi få in förfrågningar på effekter kring 500 megawatt, vilket motsvarar ungefär ett halvt kärnkraftverk.”

Lyssna på hela avsnittet av podcasten Big in Asia med Simon Hansen:

Big In Asia

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST