Var man än tittar inom kvinnors hälsa finns det möjligheter som inte har utvecklats än, menar femtech-entreprenören. Fotograf: Flickr.

Hög tid att öppna ögonen för femtech – en potentiell guldgruva

Att det saknas tekniska innovationer som fokuserar på kvinnors hälsa är inte längre enbart en jämställdhetsfråga - nu börjar investerare få upp ögonen för det växande området “femtech”.

Femtech är ett begrepp som från början myntades av entreprenören Ida Tin. Det handlar om teknik och innovationer för kvinnors hälsa och idag uppskattas värdet av femtech-marknaden till omkring 200 miljarder dollar. I takt med att området får mer uppmärksamhet poppar också allt fler produkter och tjänster upp på den lovande marknaden.

Ida Tin grundade appen Clue, som hjälper kvinnor att spåra sin menstruation och ägglossning. I en intervju med ekonomipodden Kapitalet berättar hon om bakgrunden till det som senare skulle bli femtech.

När det började komma hälsoappar för smartphones insåg hon att det inte fanns några bra lösningar för att kartlägga hennes egen hälsa och menstruationscykel.

“P-pillret kom för 70 år sedan. Vi har satt människor på månen sedan dess, och ändå fanns det inget sätt för kvinnor att veta när de kan bli gravida. Jag blev provocerad när jag insåg det här”, berättar Ida Tin i intervjun.

Med dessa insikter i bagaget skapade hon sedan appen Clue, som idag används av över fem miljoner människor. I samarbete med toppuniversiteten Stanford, Oxford och Columbia, har appen dessutom kunnat bidra med data för att kartlägga hur den kvinnliga kroppen fungerar.

Ida Tin ser en potentiell jätteindustri i femtech, som ännu är outnyttjad. Anledningen är ganska enkel menar hon – att män har dominerat alla företagsledningar, vilket har gjort att området har fått låg prioritet. Nu börjar dock många företag inse möjligheten att tjäna pengar på det.

“Var man än tittar inom kvinnors hälsa finns det möjligheter som inte har utvecklats än”, konstaterar hon.

Ida Tin berättar vidare att hon har tackat nej till flera investerares erbjudanden om att flytta kontoret till Silicon Valley, dels för att hon inte vill lämna Berlin och dels för att hon vill se fler innovativa techbolag i Europa.

Läs även:  Tillväxtverket och Wellstreet satsar på kvinnliga techgrundare

När det gäller framtiden för femtech tror hon att det kommer att dyka upp fler nischade produkter och tjänster som sedan kommer att kunna länkas samman. Hon beskriver det som ett ekosystem av data som på sikt, gemensamt, kommer att skapa en bättre helhetsbild av kvinnors hälsa.

Att termen femtech numera är relativt etablerad tror Ida Tin även kommer att bidra till att fler investerare får upp ögonen för området.

Bolagen som växer inom femtech

Elina Berglunds bolag Natural Cycles är ett annat exempel på teknik som utvecklats för att underlätta kvinnors kartläggning av sin fertilitet. Där har de tagit steget längre och fått produkten, som första i världen, klassificerad som ett godkänt preventivmedel. Även om produkten har fått ta emot en hel del kritik har bolaget idag ändå sprängt miljardvallen.

Andra bolag som växer inom femtech är till exempel den diskreta bröstpumpen Willow, som gör det möjligt att pumpa ut bröstmjölk när- och var som helst. Eller produkten Elvie som är utvecklad för kvinnors knipövningar.

Inom området hittar vi också den omtalade produkten Thinx, trosor som kan användas som skydd vid menstruation och som man sedan kan slänga i tvättmaskinen. Thinx går som på räls och vinner pris efter pris. Produkten Flex är ett ytterligare exempel på en ny innovation som kan användas som ett alternativ till bindor och tamponger.

Läs även: Larmet om oönskade graviditeter har nått 1,5 miljarder människor – nu talar grundaren  ut om Natural Cycles framtid